de keuze 2017: ren je rot

Terwijl de peilingen wat zijn gestagneerd, rennen de lijsttrekkers zich rot door het hele land. Van de lokale markt tot het Jeugdjournaal. Uit de laatste onderzoeken blijkt dat een recordaantal mensen nog altijd niet weten welk hokje ze in het stemhokje zullen aankruisen. Er valt met al dat verkiezingsgeweld dus nog zeker wat te winnen voor de politieke partijen. Of u het al weet of niet, in dit nieuwe deel van “De keuze 2017”, bekijken we de standpunten van GroenLinks, de SGP, VNL (VoorNederland), en de Piratenpartij.

De mensen weer centraal

Met Jesse Klaver als leider, heeft GroenLinks de kans om extra te scoren. Hij doet het goed in de debatten en bij de media. Ook de visie op de zorg brengt Klaver goed over het voetlicht. Centraal staat hierbij dat de partij weer wil gaan zorgen voor mensen die het nodig hebben. In de praktijk betekend dit vooral minder bezuinigen en minder macht voor zorgverzekeraars en de farmaceutische industrie. De wensen van de mensen moet volgens GroenLinks weer centraal staan. Ouderen moeten zelf kunnen kiezen of zij thuis willen blijven wonen met extra hulp, of in kleinschalige woonvormen waar hulp aanwezig is. Eigen keuze is voor GroenLinks een belangrijk fundament. Het persoonsgebonden budget is daarvoor belangrijk. De zorgkosten zijn hoog en zullen blijven stijgen. Geld dat nu gaat naar het salaris van bestuurders, de winst van farmaceuten en het marketingbudget van zorgverzekeraars, moet naar de zorg. Zo wil GroenLinks de zorg voor iedereen betaalbaar houden en willen zij we de zorg voor onze ouderen en mensen met een handicap verbeteren.

Meer waardering vrijwilligerswerk

De AOW als basispensioen wordt bij GroenLinks fors verhoogd. Hierdoor zal iedereen met een klein of geen aanvullend pensioen later voldoende inkomen hebben. Het pensioenstelsel wordt gemoderniseerd. GroenLinks streeft naar een houdbaar stelsel waarin alle werkenden kunnen rekenen op een toereikend pensioen. De verdeling tussen generaties en tussen lager en hoger opgeleiden wordt rechtvaardiger. De partij schaft de tegenprestatie in de bijstand af. Bijstandsgerechtigden krijgen persoonlijke en passende ondersteuning om de kans op werk te vergroten, zo nodig met loonkostensubsidie. Gemeenten krijgen meer ruimte om op eigen wijze participatie te stimuleren. Zij mogen experimenteren met nieuwe vormen, waaronder het basisinkomen. Vrijwilligerswerk moet aantrekkelijker worden en meer gewaardeerd, dit zowel maatschappelijk als via een vrijwilligersvergoeding. Verder is GroenLinks van mening dat er meer goed moet worden uitgetrokken om de huidige wachtlijsten in de GGZ weg te werken. Er komt meer en betere opvang voor daklozen en verwarde personen. Abortus wordt uit het Wetboek van Strafrecht gehaald. De verplichte bedenktijd bij abortus wordt afgeschaft. Euthanasie gaat uit het Wetboek van Strafrecht. Artsen zijn pas strafbaar wanneer ze zich niet aan de regels houden. Ook wil de partij de inkomensongelijkheid binnen de samenleving verminderen. De toenemende inkomensverschillen in onze samenleving roepen we een halt toe. Op het sociaal maatschappelijke vlak scoort GroenLinks een ruime voldoende.

Tegen verspilling

VNL wil de beste zorg voor iedereen. Maar ondanks dat meer dan 75 miljard, 30 procent van alle overheidsuitgaven, naar de zorg gaat, is de (ouderen) zorg volgens de partij te vaak van onvoldoende kwaliteit. De zorguitgaven stijgen bovendien explosief. Op termijn is dat onhoudbaar. De zorg moet dus niet alleen beter, maar ook goedkoper. En dat kan volgens VNL. In de zorg is sprake van gigantische overhead en verspilling. Dat pakken ze aan. Zij willen daarnaast veel meer keuzevrijheid. Wat VNL betreft zou iedereen grotendeels zelf zijn of haar eigen basispakket moeten kunnen samenstellen. En de miljarden op de plank bij de zorgverzekeraars stoppen wij in de zorg. Dat betekent: betere zorg en lagere premies. Voor chronisch zieken en gehandicapten trekken wij honderden miljoenen extra uit en leveren we maatwerk.

Individualiseren van de zorg

Andere speerpunten van de partij zijn het breken van de macht van de zorgverzekeraars: weg met het corporatisme. Niet de zorgverzekeraar maar de patiënt staat bij VNL centraal. Het Individualiseren van de zorg: vrije keuze in het basispakket. De maandelijkse zorgpremie gaat omlaag. Ze verlagen het eigen risico in de zorg met liefst 50,- euro. Ook zijn zij een voorstander van veel minder overhead: minder managers, meer handen aan het bed. Ondanks deze goede punten, heeft de partij op het migratiegebied behoorlijk wat harde standpunten. Hieraan is goed te zien dat de oprichters van deze partij oorspronkelijk bij de PVV vandaan komen. Los van de goede zorgvisie, scoren zij dan ook geen voldoende op onze “Sociaal-Schaal”.

Meer inzicht in rekening

De Staatkundig Gereformeerde Partij ziet net zoals andere partijen, de papieren en digitale rompslomp als een grote ergernis binnen de zorg. Volgens de partij geeft een groot deel van de zorgmedewerkers dit ook aan. het gaat ten koste van goede zorg en het werkplezier. Dat kan en moet anders. Goede zorg moet weer op de eerste plaats komen; niet allerlei regeltjes die daar weinig aan bijdragen. Het basispakket wordt bij de SGP niet beperkt. Wel willen ze dat er binnen het basispakket zoveel mogelijk zorg op maat wordt aangeboden en dat onnodige behandelingen worden voorkomen. De SGP verlaagt het eigen risico. De hoogte van het eigen risico mag er niet toe leiden dat zorg gemeden wordt die iemand nodig heeft. De zorgtoeslag blijft een belangrijk instrument om mensen te compenseren als de kosten te hoog oplopen. Mensen die dat willen, krijgen voortaan de mogelijkheid om te kiezen voor een hoger vrijwillig eigen risico, uiteraard in ruil voor een forse premieverlaging. Ook wil de partij dat patiënten meer inzicht krijgen in hun zorgrekening. Als zij fouten ontdekken in hun zorgrekening verdienen zij een bonus van hun zorgverzekeraar, bijvoorbeeld door een korting op hun eigen risico.

Voorstander doodstraf

Op het gebied van zeden en bepaalde normen en waarden, heeft de SGP een duidelijke en soms extreme visie. Zo moet het bezoeken van prostituees strafbaar worden volgens de partij, is de SGP er voorstander van mensen welke een zwaar delict hebben gepleegd uit te leveren aan landen die de doodstraf hebben. Overigens is de SGP ook voorstander van het herinvoeren van de doodstraf in ons land. Opmerkelijk is de ruime passage in het verkiezingsprogramma dat speciaal over de Islam gaat. De SGP ziet deze religie als een bedreiging voor ons land. Net als de PVV, is de partij voorstander van een reeks maatregelen welke de Islam zou moeten beperken. Hierin lijkt de partij wat hypocriet, aangezien juist zij wat hun eigen religie betreft zoveel mogelijk ruimte en vrijheid willen. De SGP maakt duidelijke en scherpe keuzes, waarmee zij een onvoldoende scoren op de “Sociaal-Schaal”.

Ondanks dat de naam wellicht wat merkwaardig klinkt, is de Piratenpartij helemaal nog niet zo’n gek alternatief. Ze hebben een goed en evenwichtig partijprogramma. Ooit opgericht om vooral op te komen voor het behouden van vrijheden op het gebied van privacy op internet en het downloaden van materiaal, hebben zij zich inmiddels op veel andere punten ontwikkeld. De Piratenpartij wil bijvoorbeeld in de zorg het welzijn en de zelfbeschikking van patiënten centraal stellen. Dat wil zeggen dat de term ‘gezondheid’ in brede zin wordt geïnterpreteerd. Ook worden fysieke, sociale en geestelijke gezondheid in regelgeving evenwichtig tegen elkaar afgewogen. Het eigen risico is volgens de Piratenpartij een straf op (chronisch) ziek zijn. Het leidt tot het uitstellen of vermijden van zorg. Dat is gevaarlijk en heeft uiteindelijk hogere kosten tot gevolg. Het verplichte eigen risico wordt dan ook volledig afgeschaft.

Niemand uitsluiten

De Piratenpartij neemt een prijzenswaardig standpunt in rondom discriminatie. Op dit moment is het als homoseksueel niet mogelijk om bloed te doneren tenzij je een jaar lang geen seks hebt gehad. Niet je geaardheid moet bepalend zijn bij het doneren van bloed maar veiligheid. De Piratenpartij vindt dat we iemand niet op basis van zijn of haar geaardheid mogen uitsluiten voor bloeddonaties. Andere standpunten zijn onder andere het afschaffen van de verplichte tegenprestatie in de bijstand, het stopzetten van privacy schendende controles op uitkeringsgerechtigden , Pilots uitvoeren om de uitwerking van een onvoorwaardelijke basisinkomensgarantie te testen. Indien deze pilots succesvol blijken, het basisinkomen stapsgewijs landelijk invoeren. Ook de Piratenpartij krijgt een ruime voldoende op de “Sociaal-Schaal”.
In het volgende deel van “De keuze 2017”, kijken we naar Artikel1, de Partij voor de Dieren, de Libertarische Partij en de ChristenUnie.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/de-keuze-2017-ren-je-rot/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.