De Hoop ggz begon in het hofje ‘De Hoop in de binnenstad van Dordrecht met hulp aan verslaafden. Nu is het een organisatie die, naast Dordrecht, actief is in Rotterdam, Eindhoven, Dordrecht, Gorinchem, Houten, Amersfoort, Ede, Vlissingen en Veenendaal.
De vestiging in Rotterdam aan de Pegasusweg 200 tegenover het Metro station Alexander hield op 16 oktober een open dag waar ik op uitnodiging van Sjaak en Clara Sies naar toe ging. Hun zoon Setkin Sies is er de manager.
Persoonlijke benadering
Na een korte tijd aan de Diergaardesingel gewerkt te hebben is De Hoop ggz nu te vinden in een grote huisvesting waar hulp wordt verleend aan kinderen, jongeren en volwassenen met psychische en/of verslavingsproblemen. Hun sterke kant is al vanaf het begin in Dordrecht de persoonlijke behandeling die op de hulpvrager zelf is afgestemd. Uitgangspunt voor de medewerkers is een christelijke levenshouding. Dit houdt ook in dat je hulp verleent aan iedereen, ongeacht diens levensbeschouwing of religie.
In Rotterdam heeft de Hoop ggz een polikliniek voor problemen als angststoornis, depressie en burn-out en ook verslavingsproblemen. op de website www.dehoop.org/rotterdam is een overzicht te vinden van het hulpaanbod; een speciaal team biedt hulp aan kinderen en jongeren, zowel kortdurende als intensieve zorg.
Hulp aan jongeren
Op de open dag bij De Hoop ggz hoorden we meer over de groepstraining emotieregulatie die zowel voor jonge cliënten als voor hun ouders of begeleiders wordt gegeven. Jongeren leren zo bewust te worden van hun gevoelens en inzicht te krijgen hoe zij zelf en ook hoe anderen reageren. Zij leren om te gaan met negatieve emoties en kwetsbaarheid en ook hoe een positieve kijk op je leven te ontwikkelen. Dit kan een crisis in de relaties met familie en vrienden voorkomen en ook een vlucht in verslaving en drank.
Meerdere vestigingen
De Hoop ggz in Rotterdam is zowel een zelfstandig werkende vestiging als ook een dependance voor De Hoop ggz Dordrecht waar in het uitgebreide complex de langduriger behandelingen worden aangeboden. Er is een detox kliniek “Crosspoint” met een eigen team waar ook ervaringsdeskundigen in werkzaam zijn. Verder een kliniek Psychiatrie en een kliniek 4Life voor mensen met persoonlijkheids stoornissen. Verder de kliniek De Ark voor mannen met een licht verstandelijke beperking. Verder biedt het “Dorp De Hoop” dicht bij station Dordrecht Stadspolders ook begeleid wonen aan waarvan de bewoners vaak werken in de keuken, moestuin, drukkerij of andere activiteiten van dit van dit mooie complex.
1 reactie
Auteur
Toen ik nog in Heukelum bij Leerdam woonde heb ik meermaals vrienden met verslavingsproblemen naar de Hoop in Dordrecht gebracht. Zo heb ik de ontwikkeling vanaf het begin meegemaakt; bij de opening van hun boerderij geweest en ook het Dorp De Hoop vaker bezocht als er weer en open dag was. Nu ook in Rotterdam !