Door Okke A. Witteman
Dagelijks kunt u rond een uur of zeven ’s avonds, tegenover het Centraal Station in Den Haag op de Koekamp (tevens bekend van diverse demostraties), de Soepbus aantreffen. Hier wordt aan ieder die dat wil soep uitgedeeld evenals brood, koffie, thee, fruit en soms een lekkernij van de voedselbank.
Jaar van de daklozen
De geschiedenis van de bus gaat alweer enige tijd terug. In 1987 werd door de Verenigde Naties het Jaar van de Daklozen uitgeroepen. In Den Haag werd dit ingevuld door een oude bus -die niet meer kon rijden- van de Haagse Trammaatschappij (HTM) te plaatsen op het platform van het station. Hierin werd soep, koffie en kleding uitgedeeld en men kon er ook slapen en drugs gebruiken, destijds vooral heroïne.
Verzet tegen de soepbus
Op een zeker moment komt er verzet tegen de bus van de Nederlandse Spoorwegen (NS). De zichtbaarheid van gebruikers heeft destijds bijgedragen aan bewustwording van hun problematiek, maar de NS rept vooral over overlast. Een column van Wim de Bie zorgt zelfs voor aandacht in de nationale media. De bus wort verplaatst naar de noordoostkant van het station, maar ook daar komen er klachten van de omringende instellingen, zoals de Koninklijke Bibliotheek.
De Kessler Stichting die de bus inmiddels onder haar hoede heeft, stapt over op een mobiele bus die ‘s nachts zeven haltes in de stad aandoet. In 2007 worden er genoeg fondsen verzameld voor een splinternieuwe bus. Als deze buiten staat geparkeerd vanwege de nieuwbouw van het pand van de Kesslerstichting, wordt het op de oudejaarsnacht van 2009 in brand gestoken. Wederom haalt de bus de nationale pers en de gemeente betaalt vervolgens een nieuwe, dit keer knaloranje bus.
Tijdelijk andere financiering
Een nieuwe tegenslag volgt als toenmalig wethouder Baldewsingh vindt dat de bus vooral bezocht wordt door mensen uit midden en oost Europa (MOE-landers) en die moeten maar terug naar hun eigen land. De subsidie wordt gestopt. De Kesslerstichting wil er voor iedereen zijn, bovendien zijn lang niet alle bezoekers MOE-landers. Gelukkig schiet een Haagse ondernemer te hulp en droeg een jaar lang alle kosten.
Het nachtelijk rijden wordt inmiddels als nadeel gezien waarna de bus alleen ‘s avonds gaat rijden. Het aantal stops wordt beperkt tot twee: bij de Grote Kerk en bij het CS. Particuliere steun houdt de bus een aantal jaren op de been, waardoor ook de gemeente zich op den duur gemotiveerd voelt weer bij te springen.
Overlast
Vanwege overlast bij de Grote Kerk en het feit dat de clientèle de bus massaal achterna loopt voor een tweede ronde, parkeert de bus zich later enkel op het station. Kort daarna op de Koekamp, op een steenworp afstand en iets minder storend voor de forenzen en andere treinreizigers. De MOE-landers komen niet in aanmerking voor de nachtopvang en andere steun en bij het verliezen van hun (vaak onderbetaalde) baan verliezen zij ook hun (vaak erbarmelijke) woning. Zij worden veroordeeld tot een leven op straat.
Samenwerking diverse partijen
Afgelopen december is de allernieuwste soepbus feestelijk in gebruik genomen dankzij de bruidsschat van de Kesslerstichting aan de inmiddels onafhankelijke stichting de Haagse Soepbus die een duidelijker imago en een echt Haags karakter van de bus nastreeft. Het aantal vrijwilligers ligt inmiddels rond de vijftig. Verschillende ondernemers en maatschappelijke organisaties leveren kostenloos hun etenswaren aan de stichting. Naast het bestuur en de vrijwilligers is er een zeer actieve coördinator die de organisatie stroomlijnt.
Als u in de buurt bent, komt u gerust langs voor een bakkie of een praatje. Diverse zorgverleners zijn doordeweeks ook aanwezig om door de kunnen verwijzen naar verdere hulp. De bus is idealiter een ‘zorgrotonde’ waar je voor van alles terecht kunt mede dankzij de samenwerking met het Leger des Heils, straatconsulaat en -pastoraat en de Kesslerstichting. De sfeer is altijd goed en als er een onvertogen woor valt, corrigeren de bezoekers veelal elkaar. Niemand wil dat wij vanwege gedoe voortijdig huiswaarts keren.
Meer informatie kunt u vinden op: www.dehaagsesoepbus.nl