Maandag 10 oktober 2022 is de Wereld Daklozendag . Op de Koekamp bij Den Haag Centraal Station wordt hier door de Coalitie SamenThuis2030 volop aandacht aan gegeven. Het aantal daklozen in Nederland is in tien jaar verdubbeld en neemt nog steeds toe. Er zijn meer dan 5.000 jongeren dakloos. Ouderen boven de 65 jaar, vrouwen in de noodopvang en ongedocumenteerde buitenlanders tellen in de officiële cijfers niet mee, dus in werkelijkheid zijn de aantallen nog veel groter.
Sleepout op het Koekamp
SamenThuis2030 heeft een “Sleepout” georganiseerd. Een twintigtal tentjes stonden onder de monumentale Lindeboom op de Koekamp als demonstratie van de woningnood die daklozen ervaren. Voor één nacht had de gemeente dat toegestaan als deel van het nachtprogramma van de Daklozendag. Verder is er een gezamenlijke maaltijd verzorgd door het Leger des Heils. En ook discussie, interview, gedichten en rap op het podium. Ook de soepbus was er zoals iedere dag op de Koekamp, zodoende heb ik zo van hun soep genoten. Vaste gasten vertellen mij dat de soepbus nu beter werkt dan toen het nog van de Kessler stichting was, want nu heeft de bus altijd voldoende voor iedereen bij zich. Er wordt ook koffie en brood uitgedeeld dus het was de moeite waard om in de rij te staan.
Samenwerking van belangenorganisaties
Coalitie Samen Thuis 2030 bestaat uit ervaringsdeskundigen en belangenorganisaties als :
- Jongerenpanel De Derde Kamer;
- Basisberaad Rotterdam;
- Don Bosco Straatvisie (Amsterdam); Kernkracht (Midden Holland);
- Don Bosco U2BHeard (Utrecht);
- Housing First Nederland;
- StraatConsulaat (Den Haag).
Zij worden ondersteund door het Kansfonds.
Eerst een huis
Housing First is het sleutelwoord. Bij dakloosheid gaat het om een collectief probleem van de juiste volkshuisvesting in ons land. Door de instanties wordt het echter aangepakt als een probleem van individuele zorg voor de dakloze die zelf verantwoordelijk is voor de ontspoorde sociale situatie. Housing First betekent: geef iemand eerst een huis, zodat die niet iedere dag zich zorgen moet maken waar die nacht te slapen. Als je een huis hebt kun je daarna gaan werken aan problemen van lichamelijke, psychische of financiële aard met de hulp van daarvoor bedoelde organisaties en instellingen.
Één aanspreekpunt
De coalitie SamenThuis2030 gaat er van uit dat het asociale beleid van de overheid ook in veel gemeentes de dakloosheid veroorzaakt. Speciaal voor jongeren is het noodzakelijk dat zij met één contact persoon van doen hebben om hun problemen op te lossen en niet van instantie naar instantie naar instantie doorgestuurd worden. Het wijkteam kan hier in een rol spelen door elke dakloze met één van haar medewerkers te verbinden voor hulp.
1 reactie
1 ping
Auteur
Het was wel koud die avond op de Koekamp en daarom ben ik niet erg lang gebleven. Voor meer info zie http://www.straatconsulaat.nl ; http://www.instagram.com/samenthuis2030 ; http://www.kernkracht.nl ; http://www.jongerenpanel3ekamer.nl ; http://www.donboscostraatvisie.nl ; http://www.donboscoamsterdam.nl ; de professionele organisatie housingfirstnederland.nl en tenslotte basisberaad.nl en kijk ook op hun facebook pagina !
[…] voor iedere dakloze in Nederland een plek te hebben. Wij hebben in Denkraam al eerder bericht over de bijeenkomst van deze associatie aan de Koekamp in Den […]