In een groot onderzoek van het Trimbos instituut, werden alle mystery guests geweigerd bij de Rotterdamse nachtopvang. Dit omdat de zes “daklozen” geen binding hadden met de stad Rotterdam of de regio.
GroenLinks maakt zich ‘ernstige zorgen’ over de uitkomsten van het onderzoek van het Trimbos Instituut. ,,We hebben met elkaar afgesproken dat in Rotterdam niemand op straat hoeft te slapen, en dat mensen altijd tijdelijk worden opgevangen waarna wordt gekeken of zij naar opvang in de eigen stad of regio moeten gaan’’, schrijft Judith Bokhove aan het Rotterdamse gemeentebestuur. De landelijke afspraak is dat het voor mensen in nood niet moet uitmaken bij welke gemeente zij aankloppen. Lange tijd ving Rotterdam echter alleen ‘eigen daklozen’ op uit Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Barendrecht, Ridderkerk, Albrandswaard, Lansingerland en Krimpen aan den IJssel. Wie niet minstens twee van de voorgaande drie jaar in de regio had verbleven, werd de deur gewezen. Ook moet iemand kampen met een verslaving of psychische problemen hebben.
Tegen de wet
Het weigeren van wie niet in de regio woonde was echter tegen de wet, dus werd Rotterdam drie jaar geleden verplicht voor de eerste opvang te zorgen. Daarna kan worden gekeken of de dakloze toch niet beter naar de eigen regio kan, waar bijvoorbeeld familie en vrienden wonen Uit het onderzoek blijkt echter, dat alle zes mystery guest die bij de gemeente Rotterdam aanklopten, de deur werden gewezen. ,,Het is duidelijk dat ook in 2017 niet overal wordt gewerkt naar de letter en de geest van de wet’’ is de conclusie van de onderzoekers.
Utrecht
De ‘proefpersonen’ waren dakloos, of zijn dakloos geweest. Bij elke gemeenten maakten zij duidelijk dat ze van elders afkomstig waren. Bij alle gemeenten met nachtopvang kwamen twee mystery guests op bezoek. In Rotterdam en nog twaalf gemeenten waren dit op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid er zes, omdat er al signalen waren dat er mensen onterecht werden geweigerd. Het ministerie wilde weten of dit incidenten waren of dat er structureel iets mis ging. Waar in Rotterdam alle zes werden geweigerd, kregen er in Utrecht bijvoorbeeld vijf tijdelijke opvang.
GroenLinks vindt dat Rotterdam moet stoppen met zo streng omgaan met de regiobinding. De partij vindt dat ook wie niet de afgelopen jaren in Rotterdam woonde, welkom moet zijn in de nachtopvang als het ontbreken van regiobinding de enige reden is voor de afwijzing.
Bron: AD