Veel mensen die een (psychische) crisis hebben meegemaakt, hebben de ervaring dat het moeilijk is om snel passende hulp te krijgen. Vaak is het lastig om tijdens een crisis duidelijk te maken wat je voor hulp wilt. Het is dan erg prettig als op een eerder moment over bepaalde zaken is nagedacht.
Ervaringsdeskundige consulent
De crisiskaart is er voor iedereen die ooit een psychische crisis heeft meegemaakt of bang is er (weer) een mee te maken. Het is een persoonlijk documentje dat in een portemonnee past, waardoor iemand het altijd bij zich kan dragen. Op de kaart staat informatie over hoe een crisis er bij de betreffende persoon uit ziet en wat er moet gebeuren als er een (psychische) crisis optreedt. De kaart heeft de functie van een gebruiksaanwijzing voor omstanders, familie en hulpverleners (w.o. politie) zodat ze weten wat ze moeten doen als iemand een crisis meemaakt. Het kaartje verwijst naar een uitgebreider achterliggend crisisplan.
De crisiskaart wordt samen met een ervaringsdeskundige crisiskaartconsulent opgemaakt. De consulent heeft zelf ervaring met crisissen en heeft een speciale opleiding gedaan voor crisiskaartconsulent. Met projectsubsidie van ZonMw is het dit jaar mogelijk gemaakt de werking uit te breiden met inzet van 2 crisiskaartconsulenten. De crisiskaart heeft een landelijk keurmerk en voor de regio Rotterdam Rijnmond is Basisberaad gecertificeerd voor de opmaak van de crisiskaarten.
Persoonsgerichte aanpak personen met verward gedrag
Dit voorjaar is een samenwerkingsverband gestart met als doel de crisiskaart verder in te bedden binnen de aanpak van personen met verward gedrag. Hiervoor werkt Basisberaad specifiek samen met Veiligheidshuis Rotterdam-Rijnmond, Nationale Politie eenheid Rotterdam, gemeente Rotterdam, Bavo Europoort, Ypsilon en het Platform cliëntenraden Rijnmond. Deze organisaties zullen de crisiskaart mee promoten binnen de regio. De crisiskaart wordt ook opgenomen in de werking van de meldkamer.
Door de samenwerking met het Veiligheidshuis Rotterdam Rijnmond zullen ook personen die overlast veroorzaken in de maatschappij over het aanbod van de crisiskaart worden geïnformeerd. Hiervoor is deze samenwerking belangrijk en krijgt de crisiskaart een vaste waarde binnen de persoonsgerichte aanpak van personen met verward gedrag. Het Basisberaad geeft de komende tijd veel voorlichting in Rotterdam over de werking van de crisiskaart.
De afdeling Basisberaad van Zorgbelang Zuid-Holland behartigt individueel en collectief de belangen van kwetsbare personen binnen de geestelijke gezondheidszorg, maatschappelijke opvang en verslavingszorg. Samen met hen werkt de afdeling Basisberaad aan versterking van hun positie vanuit hun eigen kracht. Meer informatie vindt u op de website www.basisberaad.nl