Als aanvulling op Mindfulness van Jon Kabat-Zinn is op 20 april 2012 tijdens het lustrumcongres Integrale Psychiatrie te Groningen het boek ‘Compassievol leven’ gepresenteerd.
In het voorwoord wordt verteld hoe het begonnen is met Mindfulness. Jon Kabat-Zinn heeft een stress-reductieprogramma ontwikkeld dat toegepast wordt in de reguliere medische zorg. Het is gebaseerd op eeuwenoude Boeddhistische kennis. Vaak wordt dat weggelaten. Erik van den Brink en Frits Koster gaan er wel op door. De auteurs stellen zich uitgebreid voor.
Het hart van het boek bestaat uit de acht cursusbijeenkomsten. In de structuur herken ik de manier waarop Werken met eigen ervaring (cursus van het Basisberaad) in elkaar steekt. Sessie 1 geeft uitleg over de drie emotie-regulatiesystemen, het drie-enige brein en de drie vormen van Zelfcompassie. Sessie 2 gaat over stress. Wat is dat en hoe kan je het versterken c.q. verminderen. In sessie 3 kan je vanuit een overzicht van innerlijke patronen opzoeken welke bij jou passen. Sessie 4 gaat over het begrip ‘Compassie’ dat in het vervolg van de cursus uitgediept en toegepast wordt.
Daarna volgen er hoofdstukken voor hulpverleners en tenslotte aanbevelingen voor verdere studie voor iedereen.
‘Voor degene in een schuilhoek achter glas
voor degene met de dichtbeslagen ramen
voor degene die dacht dat-ie alleen was
moet nu weten, we zijn allemaal samen’
Ramses Shaffy
Het boek is geschreven voor zowel cliënten als hulpverleners. De Mindfulness-cursus gedaan hebben is geen must, wel een pré. Ik vind het makkelijk leesbaar. Toen ik de oefeningen deed, merkte ik dat ik ze moest verdelen in hapklare brokken, anders werd het me te veel. Ik zou dat best met een groep over willen doen. Door het met elkaar te delen, verwacht ik meer diepgang. Voor hulpverleners zijn er twee cursussen van enkele dagen, heb ik begrepen. Een om zelf alles te doen en de tweede om te leren hoe je de kennis overdraagt.
Ooit heb ik bij een intake-gesprek gezegd: “Het lijkt wel of ik uit twee delen besta, het verstand en het gevoel, en dat er geen brug tussen zit”. Na veertig jaar mediteren, yoga, Thich Nath Hanh, opnames en Tantra dacht ik een heel eind op weg te zijn. Bij deze oefeningen kom ik het weer tegen. Als mij bijvoorbeeld gevraagd wordt naar mijn chronische pijn te gaan en vervolgens vragen stelt als: is die scherp of dof? Wat voor kleur heeft die? Wat voor emotionele toon? Angstig, kwaad, verdrietig, jaloers? Dan zucht ik en denk dan ‘werk aan de winkel.’
Soms, als ik iemand pijn doe met mijn scherpe tong, voel ik wel eens een scheutje. Waar? Mijn hart? Daar kan ik naar leren handelen, met veel geduld en doen. Dat heb ik dus geleerd nu. De bijbehorende CD begeleidt je met meerdere oefeningen.
Ik vind het een heel zinvol boek, dat past in deze tijd. Mijn hartelijke dank aan de mensen van het Basisberaad, van het Congres en van uitgeverij Boom voor hun medewerking.
Compassievol leven – Van mindfulness tot heartfulness
Erik van den Brink en Frits Koster
ISBN: 9789461057297
€ 34,90