Clafoutis, erg lekker, toch simpel

The perfect cherry clafoutisVan oorsprong een Frans gebak met kersen mét pit, dat lauw, als dessert wordt gegeten. De pitten geven extra smaak, terwijl ontpitten voor ongewenst veel vocht zorgt. Zeg het er wel even bij als je trakteert, want niemand wil onverhoopt naar de tandarts !

Gezien de zomer ons nu alweer in de steek laat, is dit een mooie manier om de herfst in te luiden; toch nog met vers fruit ! Als variant zou je (blokjes) appel, perzik, pruim (kwetsen of reine claude), abrikoos, blauwe bessen, zelfs banaan… kunnen gebruiken.

Het lijkt nog het meest op een lekkere, gevulde pannenkoek, maar dan uit de oven.

En als ook het zomerfruit opraakt, kun je overstappen op een hartige variant met bijv. uitgebakken spekjes, ham, worst, ui en/of champignons, gare blokjes knolselderij, wortels, biet, aardappel, olijven, alles wat je wel wat lijkt, maar wel eerst weer afgekoeld. Laat dan de suiker weg, voeg wat meer bloem toe en evt. peper en/of andere kruiden. Dit wordt dan wel een lunchgerecht of zelfs een hoofdgerecht als je er een passende groente bij serveert.

Voor de originele clafoutis
– 500 g zwarte kersen
– 4 eieren
– 125 g poeder suiker
– 1 tl (snufje) zout
– 100 g bloem
– 30 g gewone of rietsuiker
– 1/4 liter melk, kamertemperatuur
– 30 g roomboter

Verwarm de oven tot de hoogste stand. (220 a 240 ° C)

Was de kersen, droog ze en verwijder de steeltjes.

Vet een ovenschaal royaal in met de boter en doe de kersen er in.

Klop (liefst met een mixer anders met een garde) de eieren los met de suiker en het zout.

Voeg beetje bij beetje de bloem toe en daarna ook beetje bij beetje de lauwe melk, blijf mixen. Giet het deeg als het glad en klaar is over de kersen.

Plaats de schaal in de oven (aan het begin van je maaltijd) en bak zo’n 45 tot 50 minuten.

Controleer na 30 minuten of het niet te hard gaat en verlaag zo nodig de temperatuur iets of dek licht af met aluminiumfolie.
Serveer warm, bestrooid met de rietsuiker.

Er zijn heel veel recepten van. Sommigen verrijken dit recept door 30 gram boter in vlokjes over de clafoutis te verdelen voordat die de oven ingaat. Anderen vervangen de melk (deels) door slagroom. Tja, als je moet aankomen na een zomer lang zwemmen en surfen..

En sommigen strooien vanillesuiker over de gebakken taart.

Bron: Frankrijk, eeuwenoud.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/clafoutis-erg-lekker-toch-simpel/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.