Kip: Snijd de kipfilet in 8 gelijke stukken; sla de kip plat tussen 2 lagen plasticfolie. Pers de helft van de citroen uit en snij de andere helft in 4 partjes. Giet het sap over de geplette kipfilets en laat 10 minuten staan. Dep de kip droog en breng de filet op smaak met zout en peper.
Neem gedroogde knoflook vlokken OF maak deze een dag van tevoren zelf. (Pel dan de teentjes knoflook en snijd ze in grove plakjes; laat de knoflook drogen in de oven op een lage temperatuur (ca. 60 min. op 120 graden Celsius).
Meng de droge knoflook en het broodkruim. Snij de rode peper zéér fijn en meng deze ook door het paneermeel. Druk de kipfilets stevig in het paneermeel zodat dit blijft plakken.
Verhit de olijfolie in een platte koekenpan. Bak de kipfilets goudbruin aan beide kanten en gaar en laat ze even uitlekken op keukenpapier. Serveer dan direct met de saus en de partjes citroen, en garneer met wat peterselie. Smullen maar.
Of leg ze op een bakplaat met bakpapier en zet deze nog 10 minuten in de op 180 graden Celsius voorverwarmde oven als je ze later wilt uitserveren.
Saus: (Kan ook een dag vooraf worden gemaakt). Pel en snipper de sjalot. Schil en rasp de gember. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de sjalot kort. Voeg gember, witte wijn en limoensap toe en laat tot ongeveer de helft inkoken. Voeg dan de slagroom toe en laat weer tot ongeveer de helft inkoken. Roer blokjes boter door de saus totdat deze helemaal zijn opgenomen.
Zeef de saus nu (desgewenst) en breng lekker op smaak met de zoete chilisaus, de wasabipasta en de sojasaus. En serveer in een leuk bakje met een lepel, of dip je kip.
Ingrediënten:
600 gram Kipfilet
1 el. gedroogde Knoflook ”flakes” OF
5 tenen verse Knoflook (1 dag van tevoren drogen)
Peper en Zout
½ rode Spaanse Peper
1 Citroen
75 gram droog Broodkruim (panko)
1 dl. Olijfolie
1 klein bosje Peterselie
Saus:
1 Sjalot
1 stukje Gemberwortel (4 cm)
1 scheutje Olie
1 glas witte Wijn sap
1 Limoen, het uitgeperste sap
1 dl. Slagroom
100 gram koude Boter in blokjes
5 el. Sweet chili saus
½ eetlepel Wasabipasta
6 el. Sojasaus (kikoman)
NB: Een oven is dus niet echt nodig. Wel echt nodig zijn plastic folie en wat uitlekpapier / servetjes. Platslaan van de kipfilet lukt met een keukenbijltje of een deegroller en ook wel met een groot plat mes of een lege fles, een zware koekenpan, of zo. Leef je uit. ☺