DEN HAAG – Het kabinet kampt met miljardentegenvallers in de zorg en de kinderopvang. De 1,8 miljard euro die voor heel 2008 was uitgetrokken voor persoonsgebonden budgetten (waarmee chronisch zieken zelf hulp inkopen), is al bijna op. Tegemoetkomingen aan ouders in de kinderopvang komen 1 tot 1,5 miljard euro hoger uit.Dat bevestigen bronnen rond het kabinet. Minister Bos (PvdA) van Financiën maakt dezer dagen de balans op van mee- en tegenvallers die dit jaar op zijn pad komen. Naast de zorg en de kinderopvang leidt ook de huurtoeslag tot hoofdbrekens. Om nog onbekende reden kosten de aanvragen van huurders enkele honderden miljoenen euro’s meer dan geraamd.
Het aantal gehandicapten dat gebruik maakt van een persoonsgebonden budget groeit al jaren explosief. Vooral kinderen met een psychiatrische stoornis (ADHD, autisme) veroorzaken de stijging.
Het ministerie van Volksgezondheid ging bij de begroting nog uit van 2100 nieuwe aanvragen per maand. Afgelopen najaar bleken dit er gemiddeld 3.000 per maand. ‘Als dat tempo doorzet, is de bodem vóór de zomer in zicht’, aldus het ministerie. ‘De vraag is dan of er meer geld beschikbaar komt of dat we moeten snoeien in de aanvraagcriteria.’
De VVD heeft een spoeddebat aangevraagd. Vorig jaar bleek het budget in maart al op, waarna het kabinet extra geld uittrok.
De overschrijdingen in de kinderopvang waren reeds aangekondigd, maar ze vallen fors hoger uit dan PvdA-staatssecretaris Dijksma voorspelde. De vraag naar kinderopvang is vorig jaar met ruim 20 procent toegenomen, de buitenschoolse opvang zelfs met 30 procent. ‘Een rechtstreeks gevolg van het kabinetsbeleid’, zegt voorzitter Versteeg van branchevereniging MO-groep. ‘Betaalbare kinderopvang moest meer vrouwen aan het werk helpen.’
PvdA-minister Vogelaar van Wijken zal naar verluidt bij Bos aankloppen om extra geld te eisen voor de aanpak van de veertig probleemwijken. Ze staat onder druk van wethouders die vinden dat nu corporaties miljoenen in de wijken investeren, het kabinet niet kan achterblijven.
Er is niet alleen ‘slecht’ nieuws. Door de economische groei, de inflatie en de hoge olieprijs heeft Bos ook flinke meevallers. Volgens de nieuwste cijfers van het Centraal Planbureau komt de groei uit op 2,25 procent en beloopt het overschot op de begroting 1,1 procent.
Bron: www.volkskrant.nl