De Werkgroep Onderzoek Misstanden Psychiatrie, WMOP, is een petitie gestart om bij de politiek te pleiten voor een ‘breed’ onderzoek naar misstanden in de GGZ. Eerder werd enkel seksueel misbruik in deze sector onderzocht. Wie psychisch en/of fysiek misbruik wil melden kan niet terecht; de WMOP vindt dat niet correct en wil ook gerechtigheid voor cliënten en ex-cliënten die niet-seksuele misstanden in de psychiatrie aan den lijve hebben meegemaakt.
“Cliënten die uit willen komen voor wat hen is aangedaan, komen vaak niet voorbij de interne of overkoepelende klachtenbureaus, als die er al zijn. Klachtenbureaus geven dikwijls niet-bindende conclusies en adviezen, die dan ook niet opgevolgd hoeven worden. Veel klachten worden ten onrechte afgewezen. De stap naar klachtenbureaus is voor cliënten een frustrerende en eenzame weg, waardoor velen afhaken of het helemaal opgeven.”
De site meldt 7 vormen van grensoverschrijdend gedrag van Comijs et al., 1996:
Verwaarlozen en onthouden van zorg, Psychische grensoverschrijdingen (emotioneel misbruik), Fysieke grensoverschrijdingen (mishandeling), Discriminatie, Schending van rechten, Financiële en materiële uitbuiting en Seksuele grensoverschrijdingen (waaronder seksueel misbruik).
Met de petitie wil de WMOP het volgende bereiken: herstel van individuen en relaties, compensatie, vertrouwensherstel, gehoord worden, verzoenen, oplossen. Bepleit wordt Grootschalig onderzoek, Collectieve excuses en individuele excuses, Verbeteringen (o.a. rechtspositie, adequaat toezicht/permanent meldingssysteem), Mogelijkheden tot gesprek instelling, Aanpak en preventie binnen instelling samen met cliënt(en), Aparte ombudsman voor instellingen, Waarheids- en Verzoeningscomissies.
Het initiatief heeft de steun van het LPGGz, het LOC en Zorgbelang.
De petitie onderteken kan hier. (ctrl+klik)
Bron:http://werkgroeponderzoekpsychiatrie.webnode.nl/petitie/eind 2013