De kracht van kwetsbaarheid, Brené Brown, in 2013 uitgegeven door Bruna uitgevers Utrecht.
Oorspronkelijke titel ‘Daring Greatly’, 2012, Penguin Group Inc.)
De ondertitel van dit boek luidt: ‘Heb de moed om niet perfect te willen zijn’. Daarom begint het boek met een uitleg van wat volgens de schrijfster het verband is tussen moed, kwetsbaarheid en perfectionisme. Ze heeft meer dan 12 jaar onderzoek gedaan naar de samenhang tussen deze begrippen en stelt: “Kwetsbaarheid is niet een kwestie van winnen of verliezen, maar een kwestie van inzien en accepteren dat beide bij het leven horen. Een kwestie van jezelf desondanks helemaal geven”.
Brown beschrijft hoe zijzelf aanvankelijk een afkeer had van het tonen en aanvaarden van haar kwetsbaarheid. Ze legt uit dat er moed voor nodig is om kwetsbaarheid te kunnen toelaten. Omdat er tegenwoordig juist veel angst wordt gekweekt onder mensen, voor rampen, samenzweringen, terrorisme en andere zaken, is die moed niet vanzelfsprekend voorhanden. Ze ontmaskert allerlei mythen rondom kwetsbaarheid, zoals de aanname dat kwetsbaarheid hetzelfde zou zijn als zwakte. En de verwachting die we als kind hebben om als volwassene minder kwetsbaar te zijn. Evenmin staat kwetsbaarheid gelijk aan alles er maar uitgooien. Ze doet uit de doeken hoe schaamte verweven is met kwetsbaarheid, en hoe schaamte voor mannen en vrouwen verschilt in beleving en in uiting. Vervolgens beschrijft ze hoe we vanaf onze kindertijd leren ons te wapenen tegen kwetsbaarheid. Ook als volwassenen trekken we ons harnas aan, zetten we maskers op en koesteren we makkelijker wantrouwen dan geluk.
Het onder woorden brengen van schaamte en kwetsbaarheid kan volgens Brown grote gevolgen hebben. “Zodra we de woorden, het besef en het inzicht hebben, kunnen we niet meer terug en dat heeft grote gevolgen”. Met name in organisaties maar zeker ook op individuele schaal kan dit ontwrichtend zijn. Maar het probleem met je kwetsbaar opstellen en je nek uit durven steken begint volgens haar al in het onderwijs, waar door docenten en/of andere leerlingen die kwetsbaarheid kan worden afgestraft. Zo leren we al vroeg om ons in te houden en dit heeft zijn weerslag op ons gedrag als werknemer in de organisaties waar we later gaan werken.
‘De kracht van kwetsbaarheid’ is een duidelijk uitgelegd motivatieboek waarin praktijk en bespiegeling elkaar op prettige wijze in complementeren. Er is een duidelijke context gekozen, namelijk de culturele, waaruit ook de argumenten worden aangedragen en waarin ook de oplossingen worden gezocht. Oprah Winfrey noemt Brown haar ‘nieuwe super soulmate’ op de kaft, zoals je zou verwachten is het boek ook als een zelfhulpboek geschreven. Voor iedereen die zich wel of juist niet kwetsbaar wil opstellen is het goed te lezen en zal het op zijn minst articuleren waar je al min of meer het vermoeden van had.