Laat het spek weg en verdubbel de hoeveelheid kastanjechampignons voor een vegetarische versie. Gebruik dan wel wat olie om deze mooi bruin te bakken. Ook zal je iets meer zout moeten toevoegen aan je saus, of voeg er één zo’n bouillonblokje “met de smaak bospaddenstoelen” aan toe.
- 250g gerookt doorregen spek, in blokjes van 1 cm gesneden.
Bak de spekreepjes in een droge koekenpan tot ze mooi gekleurd, maar nog niet hard knapperig zijn. Schep de spekjes met een schuimspaan uit de pan en zet ze apart.
- 250g kastanjechampignons, in fijne plakjes gesneden.
Bak de champignonschijfjes in het spekvet (of in een paar eetlepels olie) in de pan, ca. 3 minuten, tot ze goudbruin zijn (zo nodig in delen). Haal ze met de schuimspaan uit de pan en zet apart.
- 25g boter
- 50g bloem
- 250ml volle melk
- 200g gruyère kaas, geraspt
- 75ml slagroom
- zout en versgemalen zwarte peper, snufje nootmuskaat, snufje mosterdpoeder.
Smelt de boter in een schone pan en klop de bloem erdoor tot je een gladde massa hebt. Klop er langzaam de melk bij, tot een saus ontstaat; roer er dan de geraspte kaas, de slagroom en het mosterdpoeder (of een theelepel mosterd) door en blijf roeren tot de kaas is gesmolten en het mengsel dik en romig is. Breng de kaassaus op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Roer de (spekjes en) champignons er dan door.
- Maak 1 flinke bloemkool schoon en verdeel deze in roosjes.
Kook de roosjes in een grote pan met kokend water, ca. 10 minuten, tot ze net gaar zijn. Giet af en zet ze opzij. Zeker als je geen oven gebruikt, kun je de bloemkool beter wat later koken, zodat die nog warm is.
Doe de bloemkoolroosjes in een schaal om op te dienen en giet de saus eroverheen. Bestuif met wat versgeraspte nootmuskaat en dien gelijk op.
- wat gefruite uitjes er overheen maken dit ook lekker knapperig.
Lekker met gebakken aardappelen of met kruimige, gekookte
en met gestoofde peertjes toe.
Heb je een oven, verwarm die dan voor op 175C.
Doe de bloemkoolroosjes dan in een vuurvaste ovenschaal en giet de saus eroverheen, bestrooi met wat nootmuskaat.
- 50g paneermeel (of panko)
- 50g fijn geraspte Parmezaanse kaas.
Meng panko en kaas en strooi dit over de bloemkool met de saus. Zet de schotel ca. 15 minuten in de oven, tot de toplaag goudbruin is en de saus borrelt.
Serveer met een frisse, groene salade en knapperig brood voor een volledige maaltijd. Lekker – met oven – met een gepofte appel als herfstdessert.
Dit kan ook natuurlijk ook met broccoli, spruiten, andere kolen, bleekselderij, venkel, witlof, pastinaak, bleekselderij, enz..
Let er wel op dat je de groenten een beetje beetgaar kookt, zeker als ze nog de oven ingaan.
Bron: geen specifieke, datum, nogal oud