Een simpele bloedtest kan depressie diagnosticeren en voorspellen of een client behandeling nodig heeft. Dat schrijven onderzoekers uit de Verenigde Staten afgelopen week in het magazine Translational Psychiatri.
Geen lange vragenlijsten maar een objectieve analyse van het bloed moet bepalen of een patient somber is. De onderzoekers van de Northwestern University in Chicago hebben een bloedtest ontwikkeld, die de ziekte aan de hand van diverse stoffen kan opsporen.
De onderzoekers bekeken het bloed van 32 depressieve en 33 gezonde proefpersonen op de concentratie van negen stoffen. Dit bleek bij mensen die depressief zijn, duidelijk te verschillen van de gezonde deelnemers.
Een belangrijk inzicht voor de psychiatrie. Naar schatting lijden 350 miljoen mensen in de wereld aan een depressie. De diagnose hangt nu nog voor een groot gedeelte af hoe de patient zijn symptomen beschrijft in een overleg met de arts en in aanvullende vragenlijsten.
¨We vragen al honderd jaar aan mensen hoe ze zich voelen om een depressie vast te stellen¨, laat Witte Hoogendijk weten, die als hoogleraar biologische psychiatrie verbonden is aan het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum. ¨Maar de ene vragenlijst is geen enorme vooruitgang op de andere. Het onderzoek richt zich op een braakliggend gebied in de psychiatrie: een objectieve maatstaf¨.
Hoogendijk verklaart dat de bloedtest veel potentie heeft. ¨Bij een depressie gaat er iets mis in de hersenen. Het is prachtig als je dit kan onderzoeken via een omweg in het bloed¨.
Daarnaast zeggen de wetenschappers, voorspelt de nieuwe test of depressieve mensen baat hebben bij psychotherapie. Het onderzoek toont aan dat patienten bij wie de behandeling aanslaat andere structuren in het bloed hebben, dan patienten die geen veranderingen merken na de behandeling. Een belangrijke voordeel voor de depressievelingen, omdat vooraf vastgesteld kan worden of behandeling met medicijnen of psychotherapie noodzakelijk is. Zoals mede-auteur David Mohr concludeert: ¨Wellicht gebruiken we nu een hap-snap-aanpak bij het kiezen van een therapie. Met de bloedtest kunnen we de behandeling nog meer afstemmen op het individu¨.
Ook Hogendijk is positief over de voorspellende waarde. ¨Als je het succes van psychotherapie kan voorspellen, is dat fantastisch. Voor de patienten is het een extra motivatie de behandeling af te maken, voor verzekeringsmaatschappijen is het een stimulans die te vergoeden¨.
Desondanks moeten geesteszieken nog even geduldig zijn, voegt Hoogendijk er aan toe. ¨Het is mogelijk dat de gezonde stoffen niet de depressie zelf aantonen, maar de druk die er mee gepaard gaat. In dat geval moet de vraag worden gesteld of de stress de oorzaak van de depressie is, of dat die ook op andere ziekten kan duiden¨.
Hoogendijk vindt dat het onderzoek moet worden voortgezet met een grotere equipe deelnemers, maar is tegelijkertijd positief gestemd over de bevindingen. ¨Wetenschappers zetten zich tegenwoordig en masse in voor een objectieve diagnose. Dit kan het begin zijn van een belangrijke verandering in de geestelijke gezondheidszorg¨.
Bron: De Volkskrant, maandag 22 september 2014k