Zo’n 20 procent van de jongeren heeft last van psychische klachten. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau GfK in opdracht van Interpolis. Vaak zijn die klachten zo ernstig, dat ze jongeren belemmeren in hun dagelijks leven, zo meldt RTLnieuws. Aan ruim duizend jongeren tussen de 18 en 34 jaar oud werd gevraagd naar hun mentale gezondheid. Eén op de vijf gaf aan dat ze last hadden van mentale problemen die kunnen leiden tot een burn-out.
‘Perfecte plaatje’
Volgens de verzekeraar is meer onderzoek nodig om te achterhalen wat de precieze oorzaak is, maar zou ‘de druk om het goed te doen en te voldoen aan het perfecte plaatje’ voor veel stress zorgen. Die druk zou gevoed worden door het gebruik van de smartphone, en daarom organiseert Interpolis vanaf vandaag een ‘Digital Detox’, waarin deelnemers opdrachten krijgen om hun smartphone minder vaak en intensief te gebruiken. Deze oefeningen testte Interpolis vorig jaar onder 200 deelnemers uit een testpanel. Uit de resultaten bleek dat het positieve zelfbeeld van de groep toenam, en ‘the fear of missing out’ (FOMO) afnam.
Wat kun je doen om een burn-out te voorkomen?
Ook vlogger en zangeres Bibi Breijman vertelde begin dit jaar dat ze kampt met een burn-out. “Het gaat niet goed met me, ik ben helemaal de weg kwijt”, vertelde ze toen in één van haar vlogs. Naar aanleiding van haar verhaal vroegen we psycholoog Klaran van ’t Vlie wat je kunt doen om een burn-out te voorkomen. “De eerste stap is een burn-out herkennen”, zegt zij. Een aantal symptomen zijn volgens Van ’t Vlie:
- vermoeidheid
- slecht slapen of voor de wekker wakker worden terwijl je moe bent
- slecht kunnen concentreren
- besluiteloos zijn en veel piekeren
- een kort lontje hebben
- je niet meer kunnen concentreren
- vaak ziek zijn (b.v. verkoudheid, griep)
- gespannen spieren in b.v. nek, schouders of rug
Op het moment dat je merkt dat je deze symptomen hebt, moet je in actie komen. “Maak een plan. Welke dingen kun je gaan schrappen uit je activiteiten. Zorg dat je meer rust krijgt, zeg vaker nee. Ga vooral leuke dingen doen, daar krijg je weer energie van. Ik zie het soms als een telefoon. Die moet ook af en toe in de oplader, en dat geldt ook voor onszelf.”
Bron: RTLnieuws