De vrouwelijke hormonen hebben een invloed op veel aspecten van de gezondheid. Ze kunnen ook stemmingsstoornissen zoals depressies uitlokken. De maandstonden, de periode die volgt op de bevalling, en de premenopauze zijn risicofactoren die kunnen leiden tot een depressie. Dat weten is nuttig en kan leiden tot een betere preventie.
Depressie en hormonale schommelingen
Uit studies blijkt dat 20 tot 50 % van de vrouwen enkele dagen voor de menstruatie last heeft van stemmingsstoornissen. Tijdens de maandstonden worden ook meer zelfmoorden vastgesteld, wat erop wijst dat het hier om een heuse depressie kan gaan die door de hormonale schommelingen heviger wordt.
Depressie na de bevalling
Na de bevalling leiden de plotselinge hormonale veranderingen en vermoeidheid bij 50% van de moeders tot een periode van intense depressie. Deze ‘baby blues’ (huilbuien, neerslachtigheid) duurt meestal maar een of twee dagen. Indien deze symptomen langer dan een maand aanhouden, is er echt iets mis en moet u naar een arts. Bij kwetsbare mensen kan zich een echte depressie ontwikkelen, of kan deze aandoening zich bij deze gelegenheid manifesteren. Het is belangrijk dat de depressie op dat moment ook vlug wordt opgespoord. Wacht dus niet, maar zoek meteen hulp
De premenopauze
Tijdens de 4 tot 5 jaar die aan de menopauze (stilvallen van de hormonale activiteit) voorafgaan, bestaat er een extra risico op depressies. Bij een psychiatrische voorgeschiedenis is dan extra waakzaamheid geboden, zoals in elke risicoperiode.
Seizoensdepressie
De seizoensdepressie – meestal gaat het om een winterdepressie – hangt niet samen met hormonale schommelingen en heeft meer iets van zich rot en down voelen dan van een echte depressie. Dit type depressie houdt ook geen suïcidaal risico in. De symptomen kunnen nochtans best hinderlijk zijn: slaapzucht, veranderende eetlust, gewichtstoename, enz.
Depressie: de symptomen
1) Neerslachtigheid die meerdere weken aanhoudt, met fysieke en psychische vermoeidheid.
2) Vertraging van de psychomotoriek: angstigheid, zorgen om de toekomst, ongeïnteresseerdheid…
3) Slaapstoornissen (problemen met inslapen, ‘s ochtends vroegtijdig wakker…), eetstoornissen (anorexia…).
Het grote probleem van het hervallen…
Een episode van depressie die niet diagnosticeerd en niet behandeld wordt, houdt een groot risico op hervallen in, en wel 50% binnen 2 jaar. Na 3 depressieve episoden stijgt het risico zelfs tot 90%.
De behandeling tegen depressies geeft geen onmiddellijke resultaten. Meestal is er na enkele weken een verbetering van de stemming waar te nemen. Als de behandeling eenmaal is opgestart, moet ze minstens 6 maanden worden voortgezet om het herstel te bestendigen.
Het correct behandelen van een depressie is van cruciaal belang, omdat men tegelijk het risico op hervallen inperkt.
Bron: www.e-gezondheid.be