Basisberaad Rotterdam ontvangt Wethouder Grauss

Algemeen zet het Basisberaad zich in voor de collectieve belangenbehartiging en de versterking van de positie van de individuele cliënt, dit onder leiding van mevrouw Dieke Otten, manager. Met name de cliënten van de geestelijke gezondheidszorg, maatschappelijke opvang en verslavingszorg. Daarnaast voor  de kring daaromheen van partners, familie, vrienden hulpverleners en/of andere belangstellenden. Kwetsbare mensen ondervinden dikwijls een samenloop van problemen op meerdere leefgebieden, zoals werk, inkomen, zorg, welzijn, huisvesting, openbare orde en veiligheid. Hierdoor kunnen zij de sturing over hun eigen leven verliezen met als gevolg dat zij vaak ernstig beperkt zijn in hun activiteiten en in hun deelname aan de maatschappij.

Op donderdagmiddag 11 oktober was Michel Grauss, namens ChristenUnie-SGP wethouder in Rotterdam met de portefeuille Armoedebestrijding, schuldenaanpak en informele zorg, ter nadere kennismaking te gast bij Basisberaad Rotterdam. In de grote vergaderzaal aan de Provenierssingel 66d (3033 EN Rotterdam) gingen medewerkers,  vrijwilligers, gasten en cliënten met hem samen in gesprek over actuele thema’s en projecten van Basisberaad Rotterdam.

Daaronder noemden we het belang van het herpakken van de regie over hun eigen leven, ervaringsdeskundigheid en herstel, de opleidingen die Basisberaad daartoe geeft (Ruud Aarsen en Betty Reyers), hoe het project Crisiskaart in de praktijk verloopt (Tabitha Mudde-Schepen), hoe Denkraam Digitaal, gefaciliteerd door het Basisberaad, een functie heeft voor voorlichting, discussie en cliënten een mogelijkheid biedt om hun verhaal, opinie, foto en/of gedicht te publiceren voor de doelgroep, van het Basisberaad Rotterdam. Ondergetekende mocht de heer Grauss namens de redactie van Denkraam een exemplaar overhandigen van de dichtbundel “Diepte”, samengesteld vanuit de vele inzendingen bij de laatste “gedichtenwedstrijd”.

Vanzelfsprekend kwamen ook de straatadvocaten aan het woord in het gesprek (Frank van der Schee, Tim van Rooijen, Hanneke Oberman, Swendeline Ersilia), als over de daklozenproblematiek in Rotterdam. Voorbeelden werden genoemd als het scheiden van gezinnen in de opvang en de noodzaak om ervaringsdeskundigheid te betrekken vanaf de ontwikkeling van beleid en bij schulddienstverlening.

Ook de Rotterdamse jongeren, vertegenwoordigd door Monique en Femke, kwamen aan het woord en gaven een inzicht in de mede financieel erg moeilijk situatie waarin ze terecht (kunnen) komen. Ze overhandigden de heer Grauss een ‘zwerfsteen’; deze staat symbool voor de last die zwerfjongeren met zich meedragen door hun ingewikkelde situatie.

De wethouder zegde toe deze steen/last tijdelijk bij zich te zullen dragen tot het gewicht goed tot hem zou zijn doorgedrongen; vervolgens zou hij de ‘zwerfsteen’ in het college overdragen aan een van zijn collega’s; te weten aan wethouder Judith Bokhove, namens GroenLinks verantwoordelijk voor de portefeuille Mobiliteit, jeugd en taal of aan wethouder Sven de Langen, namens het CDA verantwoordelijk voor de portefeuille Volksgezondheid, zorg, ouderen en sport.

Tenslotte maakten de heer Grauss en medewerkers van het Basisberaad nog enige vervolgafspraken op projectniveau en afsluitend was er ruimte voor wat informeel napraten, een limo en een zoutje.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/basisberaad-rotterdam-ontvangt-wethouder-grauss/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.