In Nederland heeft ongeveer 1% van de bevolking last van enige vorm van autisme. Dit komt neer op bijna 200.000 mensen. Iedereen kent misschien wel iemand in zijn of haar omgeving met autisme.
Wat is autisme
Klassiek autisme valt onder de noemer autismespectrumstoornissen. Andere vormen zijn Syndroom van Asperger en PDD-NOS. Autisme is een stoornis in de informatieverwerking van de hersenen. Dit manifesteert zich op 3 gebieden: sociale interactie, communicatie en gedrag.
Sociale interactie: in zichzelf gekeerd zijn / oogcontact vermijden / verminderd empathisch vermogen
Communicatie: weinig herkeninning van gezichtsuitdrukkingen / figuurlijk taalgebruik niet begrijpen
Gedrag: opgaan in één specifieke activiteit / herhalende patronen
Diagnose en behandeling
Een autismespectrumstoornis is niet lichamelijk vast te stellen middels bloedonderzoek of een hersenscan. Als er een diagnose wordt gesteld wordt deze vastgesteld door gedragsonderzoek van bijvoorbeeld een psycholoog. Een autismestoornis is niet te genezen. Wel kunnen vaardigheden aangeleerd worden om beter met de beperkingen om te kunnen gaan. Ook kan de omgeving worden aangepast aan de cliënt, zoals aanpassing op school of werk. Denk hierbij aan een vaste werkplek of een vaste dagindeling.
Syndroom van Asperger en PDD-NOS
Het syndroom van Asperger lijkt op klassiek autisme met het verschil dat mensen met Asperger vaak een normale taalontwikkeling en een normale tot verhoogde intelligentie hebben. Mensen met Asperger hebben vaak stereotiepe interesses.
PDD-NOS is een soort restcategorie voor stoornissen waarbij wel problemen zijn op het gebied van sociale interactie en communicatie, maar waarbij iemand niet geheel voldoet aan de specifieke criteria voor één van de andere autistische stoornissen.
Werken met autisme
Sinds een jaar rijd ik elke maandagavond op een tandem met een autistische cliënt van Ipse de Bruggen. De man is klassiek autistisch en 60 jaar oud. Hij houdt erg van structuur en vastigheid. Hij staat steevast elke maandagavond om 18h00 op me te wachten en zwaait me rond 19h45 altijd uit voor de deur van zijn woning. Echte diepgaande gesprekken kunnen we niet voeren tijdens het fietsen maar dat is niet zo erg. Ik kan aan alles merken dat hij ervan geniet en het waardeert, een sterkere motivatie om ermee door te gaan is er niet.
Eigen ervaring met autisme
In ieder mens schuilt wel enige vorm van autisme. Zelf houd ik ook van structuur. Ook vind ik het soms moeilijk om contact te maken met vreemde mensen. Ik ben niet gediagnosticeerd op autisme maar hoor soms in mijn omgeving dat ik enkele kenmerken in meer of mindere mate vertoon. Wellicht laat ik mij in de nabije toekomst een keer testen hierop.
Bron: hersenstichting.nl