Atelier Pauluskerk presenteert dialoogkunst

Dialoogportret van Janneman

Work in Progress dialoogtekening Janneman, door Marcha van den Hurk i.s.m bezoekers Pauluskerk Rotterdam (alle rechten voorbehouden).

Op de maandag- en de donderdagmiddag kan je in de Pauluskerk meedoen met het atelier waar op alle mogelijke manieren kunst wordt gemaakt. Marcha en Ilse leiden dit atelier en leren de deelnemers zo nodig technieken en helpen met de inspiratie (meer info). Ook is er samenwerking met de Kunsthal en museum Boijmans Van Beuningen.

Ontwikkeling dialoogkunst

Aan het werkDe Kunsthal presenteert nu al vijf jaar het evenement  ‘All You Can Art’ (David Bade en Tirzo Marta). Dat wil zeggen: iedereen kan kunst maken. Drie deelnemers van het Paulusatelier deden daar aan mee. Maar voor Boijmans van Beuningen ontwikkelde het Paulusatelier het idee van ‘Dialoogtekening’.  Op een linnen doek, met meestal een eerste schets of achtergrond,  vult aantal kunstenaars de ruimte aan alle kanten op met teksten, tekeningen, kleur en vorm. Vaak als commentaar op wat anderen al op het doek hebben gezet, en dus in dialoog met elkaar.

Expositie in Boijmans Van Beuningen

In 2019 werd een aantal van deze Dialoogkunstwerken geëxposeerd in het atelier van het Boijmans Van Beuningen, terwijl een laatste werk vorm werd gegeven. De bezoekers van het museum konden de expositie zien en als zij dat wilden meewerken aan het schilderij waar wij mee bezig waren. De kunstenaars van het Paulusatelier kunnen dus met recht zeggen dat hun werk al in Boijmans en in de Kunsthal heeft gehangen!

Nieuwe vorm: portretten

Een nieuwe vorm van deze dialoogkunst is nu in wording: portretten van de kunstenaars zelf. Marcha van den Hurk heeft van een aantal medewerkers van het atelier grote portretten in zwart gemaakt. Dit op een doek dat net op een grote tafel past. Daar zijn we met zijn allen aan bezig om er een mooi Dialoogkunstwerk van te maken. Freerk hebben we al geportretteerd met zelfs een Schiedamse variant van het vertrouwde coronavirus in zijn baard.

Janneman: met de ogen van David Bowie

Nu zijn we met Janneman bezig. Tot onze verbazing heeft hij  de ogen van David Bowie gekregen, waarbij één oog zelfs een waterval is geworden. Onze Denkraam fotograaf Michiel heeft een prachtige fotoreportage gemaakt van het maandagmiddag atelier waar de laatste hand wordt gelegd aan unieke werk. Wie er daarna aan de beurt is weten we nog niet; misschien ben ik het zelf wel.

 

Fotografie van de workshops in de Pauluskerk: Michiel van Gog.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/atelier-pauluskerk-presenteert-dialoogkunst/

1 reactie

  1. En jawel hoor; in het atelier van de Pauluskerk wordt nu onder leiding van Marcha van den Hurk gewerkt aan een dialoog schilderij van mij… Daartoe wordt iedere deelnemer uitgenodigd het hele doek te vullen met tekeningen van vooral vliegen, maar ook sprinkhanen, libellen en ander grafische insecten of achtpotigen… Want ja, ik ben nu eenmaal entomoloog = insektenkundige,,, Zelfs op mijn balkon landen de zweefvliegen, zoemen de bijen en kruipen de mieren rond. Ik ben benieuwd hoe het schilderij er straks uitziet…

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: