Wat is precies assertiviteit? De een heeft het te over terwijl een ander er weer te weinig van heeft. Assertief zijn is voor jezelf opkomen zonder een ander hierbij nodeloos te kwetsen. Hoe komt het dat veel mensen moeite hebben om assertief te zijn? En hoe kan je je assertiviteit verbeteren? In dit artikel ga ik op onderzoek uit.
Definities van assertiviteit
Assertiviteit houdt het midden tussen sub-assertief gedrag en agressief gedrag.
Assertiviteit is het opkomen voor jezelf en je eigen mening, je eigen rechten en standpunten zonder je gesprekspartner agressief te benaderen. Je gesprekspartner dien je in zijn of haar waarde te laten.
Sub-assertiviteit is het tegenovergestelde van assertief gedrag. Je laat je makkelijk de mond snoeren, vermijdt conflicten en de mensen in je omgeving krijgen vaak hun zin. Opkomen voor jezelf is een probleem. Iemand die sub-assertief is heeft moeite met het weigeren van iets.
Sub-assertief gedrag komt vaak voor bij verlegen en introverte personen. Mensen met autisme kunnen ook moeite hebben met assertiviteit.
Bij agressief gedrag stel je jezelf te dominant op, heb je geen respect voor de mening van een ander. Voorbeelden van agressief gedrag zijn slecht luisteren, anderen negeren en het verheffen van de stem.
De twee vormen van niet assertief gedrag kunnen elkaar versterken. Als het ware een wisselwerking. Sub-assertief gedrag kan worden veroorzaakt door agressief gedrag en agressief gedrag kan worden versterkt door een sub-assertieve reactie.
Bij menselijk gedrag gaat het zeker niet alleen om de verbale communicatie. Een grote rol is weggelegd voor non-verbale communicatie, zoals lichaamstaal
Bron: wikipedia.nl
Tips om assertiever te worden
1. Nee zeggen is voldoende
Veel mensen kunnen moeilijk nee zeggen en gaan naar excuses zoeken om een weigering te verantwoorden naar de ander. Vaak is het voldoende om gewoon nee te zeggen. In de meeste gevallen ben je geen verantwoording verschuldigd.
2. Ga de confrontatie aan
Voor alles in het leven geldt: oefening baart kunst. Ga de confrontatie aan en probeer assertief te zijn naar de ander. Het gaat waarschijnlijk met vallen en opstaan maar op den duur zal je resultaat zien.
3. Gebruik IK in je boodschap in plaats van JIJ
Als het gedrag van de ander je niet aanstaat en dit wilt aangeven kan je het beste beginnen met IK. Bijvoorbeeld: Ik heb last van de sigarettenrook in plaats van die vieze rook altijd van jou. Mensen voelen zich in het laatste geval snel aangevallen
4. Bereid je voor
Als je van te voren weet dat je assertief moet zijn in bepaalde situaties kan je het beste thuis oefenen op een assertieve reactie. Zet op papier wat je wilt zeggen en oefen dit met jezelf. Bespreek het met een goede vriend. Zo ga je goed voorbereid het gesprek in met de ander.
5. Volg een training
Als je moeite blijft houden met assertief zijn overweeg dan een groepstraining. Juist door het oefenen met andere mensen kan je je assertiviteit vergroten. Je zult zien dat je niet de enige bent die er moeite mee heeft.
Bron: ivpp.nl
Eigen ervaring met assertiviteit
Zelf heb ik best wel moeite om assertief te zijn. Het heeft me meermaals in de problemen gebracht. Maar door de jaren heen leer ik wel van de fouten die ik maak. Het is een proces van vallen en opstaan. Je bent nooit uitgeleerd. Op korte termijn ga ik bij GGZ in Schiedam een assertiviteitstraining volgen. Ik wil graag ontdekken hoe het komt dat ik moeite heb om op te komen voor mezelf. Wat zijn de denkfouten die ik maak? Het bedenken van allerlei rampscenario’s ben ik meester in. Wat als dit, wat als dat? Ik heb ook de neiging om mezelf weg te cijferen ten opzichte van anderen. Wie ben ik? Het is dus ook een kwestie van zelfbeeld en zelfvertrouwen.