Aranka van der Velde en het Basisberaad

Aranka van der VeldeAranka van der Velde, geboren in Rotterdam, studeerde af in 1988 in Utrecht Pedagogiek en Psychiatrie. Ook werkte zij tijdens haar studie vier jaar in het ‘Wegloophuis Psychiatrie’, toen nog in een kraakpand aan de Oude Daalsedijk, later kwam er gemeentelijke subsidie voor een betere behuizing.

Het was de tijd van de ‘antipsychiatrie’ waarin bijvoorbeeld Jean Foudraine met zijn boek ‘Wie is van hout’ in opstand kwam tegen de gevestigde instellingen die vaak ergens achteraf verborgen lagen in de bossen bij Den Dolder, Endegeest en Meerenberg bijvoorbeeld en waar de behandeling vooral ook bestond uit platspuiten en in de isoleer opsluiten. Ook in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam had je deze wegloophuizen voor mensen die onverwachts en tot hun verbazing terecht kwamen in een gekkenhuis dat Psychiatrische Inrichting of Willem Arntz Stichting heette en waar ze zich tussen de verwarde bewoners niet thuis voelden.

Aranka trouwde in 1987 met een bioloog en toen zij in 1988 het eerste van drie kinderen kreeg bleef zij vier jaar vooral thuis actief. Daarna werkte zij weer in een gezinsvervangend tehuis van Humanitas in Odijk bij Utrecht. Daar werkte zij bijna vijf jaar met een groep licht beperkte bewoners, ook wel met psychiatrische problematiek. Elk van deze bewoners had een eigen kamer met keuken vergelijkbaar met een project voor begeleid wonen.

Na de periode in Odijk verhuisde zij met haar gezin naar Vlaardingen waar zij nu nog woont. Ook daar duurde het tot 2001 voor dat zij weer in een baan ging werken. Dat was toen bij de stichting Corridor in Rotterdam dat eerder het wegloophuis psychiatrie in onze stad was. Ger Luthart was toen de directeur van Corridor. In die tijd waren het Basisberaad GGZ, de Stichting Op Weg en Corridor de drie bolwerken uit de tijd van de antipsychiatrie in Rotterdam. De stichting Op Weg is opgegaan in Reakt als aparte locatie in het Kasteel van Sparta in Spangen en later weer opgeheven toen Reakt failliet ging en onderdeel werd van Parnassia. Evenzo werd het Basisberaad onderdeel van Zorgbelang.

Corridor was een alternatieve en kleinschalig instelling voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) met een opvanghuis, een afdeling begeleid wonen, ambulante begeleiding, vriendendiensten en een cliënt gestuurd activiteitencentrum in het pand aan de Provenierssingel waar nu het Basisberaad zit. Bijzonder was dat er ook een Lets Ruilwinkel in het pand werd gevestigd waar ook de buren spullen kwamen brengen en ruilen. Daar werd elke maand een gezellige K-Letsavond georganiseerd. Het contact met de Proveniers buurt was zo prima geregeld.

Aranka werkte in alle afdelingen en werd later ook teamleider van Corridor. Probleem met het pand aan de Provenierssingel was dat Corridor er niet gelijkvloers was gevestigd. Dit maakte het voor bezoekers wat moeilijker toegankelijk. Corridor vond een nieuw pand dichtbij aan de Stadhoudersweg dat eerder een bankgebouw was. Vooral als er op donderdag happy hour is een prima locatie die veel beter toegankelijk is.

Na 17 jaar Corridor koos Aranka voor een nieuwe wending in haar werk. Zij volgde een opleiding tot therapeut maar wilde toch niet aan een eigen praktijk beginnen. Eind december 2017 nam zij afscheid van Corridor. Eerst vond zij werk bij de stichting ‘Tom inde Buurt’ in Alphen aan de Rijn. Dit was begin 2019. Maar na anderhalve week kwam er een vacature bij het Basisberaad als onafhankelijk cliëntondersteuner (OCO). Dit is een nieuwe functie om mensen te helpen die te maken krijgen met de wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) die in 2018 ingevoerd was en die door de gemeente wordt uitgevoerd. Dit leverde zowel voor de gemeente Rotterdam als ook voor de zorgaanbieders en vooral voor de mensen die in deze nieuwe situatie zorg en hulp moesten vinden de nodige problemen op. Weliswaar geven de Vraagwijzer, Centraal Onthaal en het Jongerenloket de nodige informatie waar hulp te zoeken, maar voor een persoonlijk gesprek over je problemen, psychische spanningen en andere klachten heb je toch veel aan onafhankelijke ondersteuners om je van advies te dienen en een weg te wijzen in de doolhof van de ggz.

Voor Aranka was de mogelijkheid om bij de partner van Corridor waar zij al zo veel mee had samengewerkt een baan te krijgen en zo zelfs weer aan de Provenierssingel terug te komen. Een kans die zij graag aangreep. En toen Dieke Otten na twee maanden vertrok nam Aranka haar functie als coördinator over.

Het vervolg van dit interview is binnenkort te vinden onder de titel: “De Toekomst van het Basisberaad”

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/aranka-van-der-velde-en-het-basisberaad/

1 ping

  1. […] 1 september 2022 verlaat Aranka van der Velde het Basisberaad om te genieten van haar pensioen. Samen met Aranka kijkt Denkraam terug op 3,5 jaar […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.