Apps voor mindfulness

appsHet klinkt tegenstrijdig: een app voor mindfulness op je smartphone. Mindfulness gaat om te leven in het hier en nu. Terwijl sommige apps op je smartphone (Facebook, WhatsApp, Twitter) juist constant bezig zijn je te onderbreken bij wat je in het hier-en-nu doet. Toch kan het prettig zijn om op je werk of thuis of onderweg een onderbreking in te lassen. Bijvoorbeeld als je te gejaagd met dingen bezig bent of het in je hoofd een warboel is. “Waar ben ik nu helemaal mee bezig?” De oefeningen van een mindfulness app kunnen hierbij handig en stimulerend zijn. Als het lukt zet je jezelf even stil. Dit geeft meer concentratie en minder onrust.

Een mindfulness app

Er zijn meerdere mindfulness apps te krijgen, veel ervan betaald. Ik heb ervaring met debuddha-nieuw gratis app van de verzekeringsmaatschappij VGZ, de VGZ Mindfulness Coach. Er staan zo’n 40 oefeningen op. Je kunt een programma van 5 weken volgen of je kunt je eigen programma samenstellen uit de lijst van oefeningen. Ook kun je oefeningen aanmerken als favoriet, de oefeningen die bij jou het beste werken. Ze zijn ingesproken door een vriendelijke mannenstem. Er zijn oefeningen van een paar minuten tot een body scan van 36 minuten. De oefeningen zelf zijn eenvoudig te volgen. Soms heb je een ruimte nodig waar je niet gestoord kunt worden. Er wordt veel gewerkt met ademhaling, lichaamsbewustzijn en visualisatie. Ik vind het wel een prettige app.

Ik kies mijn oefeningen zelf per keer uit. Soms word ik er inderdaad kalmer van en houdt dat een tijdje aan, soms is het effect weg als ik de oefeningen heb afgerond, en soms werkt het oefenen zelfs averechts.

Kanttekening

Want er valt een grote kanttekening te maken bij het doen van mindfulness oefeningen via general-hazard-nieuween app, dat wil zeggen niet begeleid door een mens van vlees en bloed. Als je je concentreert op hoe je in het hier en nu bent, kan dat heel confronterend zijn. Bijvoorbeeld als je angstig bent of somber en je jezelf niet “mag” afleiden, kan de angst of somberheid de hoogte in schieten. Ik heb daar wel eens last van.

Mindfulness is volgens wetenschappers in eerste instantie dan ook niet bedoeld als kalmeringsmiddel, maar om inzicht te krijgen hoe je je voelt en later waarom je je zo voelt. Anders wordt mindfulness louter symptoombestrijding.

Ik zit, ben ik bang, nog in het stadium van de symptoombestrijding. Maar zelfs zo lukt het me bij tijd en wijle minder opgejaagd te leven.

 

Bronnen:

  • VGZ website
  • NRC
  • De VGZ Mindfulness Coach is te krijgen via de Apple App Store en de Google Play Store.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/apps-voor-mindfulness/

1 reactie

    • Menno Leutscher op 12 oktober 2016 om 08:42
    • Reageer

    Heel leuk artikel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.