Even een vrij eenvoudige eenpansmaaltijd, die ook bij kinderen in de smaak zal vallen. Gebruik dan bij voorkeur enkel de appelsap en maak de maaltijd aan het einde af met iets van het citroensap, voor een “zuurtje”.
1 citroen, enkel de gele schil, dun afgesneden
2 appels, stevig, geschild, in 8 partjes snijden
50 g boter
Breng een pan met water aan de kook en doe de citroenschil en appelstukken er 2-3 min in. Laat de appel eerst uitlekken in een zeef en dep ze dan droog met keukenpapier. Gooi de schil weg. Verhit een koekenpan tot die heet is, voeg 50 g boter toe tot het bruist en bak de appel-schijfjes tot ze aan twee kanten bruin en gekarameliseerd zijn. Af en toe omscheppen dus. – Dit kun je vooraf doen.
1,5 liter hete kippenbouillon
25 g boter
2 el neurale plantaardige olie
350 g risottorijst
3 el droge witte wijn
3 el appelsap
3 el Parmezaanse kaas, vers geraspte
3 a 4 verse salieblaadjes, fijngehakt
Zout en versgemalen peper
Laat de hete kippenbouillon in een aparte pan zacht sudderen.
Verhit een grote, brede pan tot die heet is, voeg boter en olie toe tot het bruist en voeg dan alle rijst toe en roer deze grondig door het vet. Voeg eerst de witte wijn toe en roer tot deze verdampt is, roer dan het appelsap erdoor.
Voeg nu een pollepel vol kokende kippenbouillon aan de pan toe en kook en roer tot het vocht vrijwel geheel is opgenomen. Herhaal steeds met een volgende pollepel bouillon tot deze op is en/of de rijst “al dente” is (“beet” heeft) met toch een romige textuur, dit duurt ca. 20-30 min. terwijl je rustig blijft roeren. Laat de appel, Parmezaanse kaas en salie de laatste 5 min. meekoken. Proef en maak af op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
Aanvullingen en/of variaties:
Wat je nog over de risotto zou kunnen strooien zijn 100 gram geroosterde (wal)noten (verhitten in droge koekenpan) of 80 gram (blauwe) kaas of 100 gram knapperig uitgebakken (idem) en uitgelekte spekjes en/of wat extra, gefrituurde salieblaadjes. Ook wat meer Parmezaanse kaas erover raspen kan natuurlijk, dan wel de dienschaal opleuken met heel dun gesneden plakjes verse appel en/of (rode) witlof.
Bijgerechten:
Uitgesproken liefhebbers van dierlijke ingrediënten zouden deze maaltijd ook kunnen aanvullen met een gebakken kipfilet, omwikkeld met gerookt spek.
Voor groenten eters zijn geroosterde spruitjes er lekker bij. Zie apart recept.
Bron: Vrij algemeen Noord Europees c.q. vegarecept.