Anthocyaan

Rode_koolPaarse voedingsstoffen bevatten veel krachtige antioxidanten. Deze zijn van het flavonoïde (de kleur­stof) type anthocyaan. Voor mensen zijn ze essentieel voor verwerking van vitamine C en voor het beschermen de celwanden en het DNA tegen schade door vrije radicalen (van roken of luchtvervuiling,.). Anthocyaan wordt in de voedingsindustrie toegepast onder nummer E163; E-nummers zijn door de Europese Unie toegelaten toevoegingen.

Maar laten we het liever vers zoeken en gebruik daartoe eerst je ogen: bessen, kersen, pruimen, rode druiven en wijn, rode uien, bieten, rode sla, (kidney)bonen,…

Tegenwoordig zijn er ook wel paarse broccoli, aardappels, wortels, tomaten en paprika’s, aubergines en andere min of meer “exoten” op de markt te vinden en natuurlijk de rode kool !

Eenvoudige koolsla

Ingrediënten:
– 1 kleine rode kool
– 1/4 kopje citroen sap (1 tot 2 citroenen, versgeperst)
– 3 eetlepels tamari saus (glutenvrij, bijv. ook van Kikkoman) of sojasaus (Kikkoman / minder zout)
– 1/2 kopje goede olijfolie
– 2 teentjes knoflook, zeer fijn gehakt
– versgemalen peper naar smaak.

Snijd de rode kool met een scherp mes in zeer fijne reepjes, of als je die hebt met een mandoline of keukenmachine. Meng alle ingrediënten van de dressing heel goed. Schud ze bijvoorbeeld in een lege jampot. Roer goed door de kool, deze moet royaal bekleed zijn. Maak zo nodig nog iets meer dressing, als je kool groot is. Laat een half uurtje staan om te marineren voor het serveren. Genoeg voor 6 personen. Je kunt de salade verfijnen met (wal)noten en/of gedroogd fruit (appel, rozijn, abrikoos,…)

Gestoofde rode kool in ciderRode kool gestoofd

Ingrediënten:
– 1 rode kool, dun gesneden
– 2 eetlepels boter
– 1 theelepel karwijzaad
– 1 klein flesje cider (Jjillz)
– 1 eetlepel appelazijn
– zeezout en versgemalen peper
– honing, eventueel.

Verhit een pan met zware bodem tot middelwarm. Voeg de boter toe en laat smelten. Voeg de karwijzaadjes toe en en roer tot het geurt, ca. 30 sec. Voeg de kool in delen toe totdat deze iets slinkt, ca. 5 min. Voeg de cider en de appelazijn toe en laat ca. 15 min sudderen tot de kool zacht en soepel is. Breng op smaak met zout en peper en evt. iets honing. Voor 4 personen.
Je kunt ook eens afwisselen met kruiden als koriander- of komijnzaad, kaneelstokjes, gemberwortel of kruidnagel.

Beide recepten passen goed bij worstjes (gebraden of van de barbecue) en gepofte (zoete of gewone rode aardappel met een yoghurtsausje (met mosterd, knoflook, verse kruiden,..).

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/anthocyaan/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.