Workshop Zelfbewust omgaan met de media.
Tijdens het symposium ‘Zelfbewust omgaan met de media’ in Delta Psychiatrisch Centrum werd de Ria van der Heijdenprijs uitgereikt. Deze werd georganiseerd door Ypsilon, een vereniging voor familie van schizofrenenen.
Voorafgaand aan het symposium heb ik een gesprek met Aadt Klijn, bestuurslid van Anoiksis (vereniging voor mensen met schizofrenie of chronische psychose). Klijn is van menig dat het woord schizofrenie te pas en te onpas in gebruik genomen wordt als er een geweldsdelict of andere nare dingen gebeurd zijn. Er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat kan bevestigen dat schizofrenen per definitie gewelddadig zijn. Hij is van mening dat schizofrenie in het stigmahoekje zit.
Schizofrenie betekent ‘gespleten geest’. Deze aanduiding van schizofrenie zou de lading niet dekken. Ten onrechte ziet men schizofrenie als gespleten persoonlijkheid. Klijn zou liever willen dat het woord schizofrenie verandert in het Bleulersyndroom.
Don Linszen, de dagvoorzitter en jurylid van de Ria van de Heidenprijs, opent het symposium. Martin van ’t Klooster, initiatiefnemer van ‘Psyche, Stigma en Media’ stelt voor om de media zelf op te zoeken. Dat heeft Ypsilon wel degelijk gedaan voor dit symposium, maar onder meer het AD en De Telegraaf gaven niet thuis. Wel acht hij een mediatraining noodzakelijk: de boodschap wel moet duidelijk over komen in de media.
Bert Stavenuiter, directeur Ypsilon, interviewt Carola van Alphen over haar omgang met de media. Zo voor het publiek is niet eng en ook haar optreden bij de Wereld Draait Door ondervond zij als plezierig.
Bas Labruyère is maker van de film ‘Verloren jaren’, welke nimmer door de media is opgepikt. Jammer, de film neemt een hoop vooroordelen weg. Labruyère heeft dus geen positief gevoel over gehouden aan zijn contacten met de media.
Dan zijn er drie workshops waaronder ‘Het belang van de media’ door Maarten Muis en Carola van Alphen. Zij vertellen over hun ervaringen en gaan uitgebreid in over het waarom van het boek ‘Meer dan dat…..’ en de Antistigma Maand.
De derde workshop gaat over een film maken met een boodschap. Wila Boevink (Trimbos instituut) en Lenneke Elfers (PEP team Pameijer) vertellen over hun film ‘Gekkenwerk – HEE in de psychiatrie’. Wilma Boevink is grondlegger van het team Herstel, Ervaringsdeskundigheid en Empowerment in Nederland (HEE team).
Na de workshops volgt een discussie over valkuilen en kansen voor de toekomst. Conclusie: als de media niet naar ons komen, dan zoeken wij de media op. Doorbreek het taboe en laat je stem horen.
Dan het grote moment: de uitreiking van de Ria van der Heijdenprijs. De drie genomineerden voor de Ria van der Heijdenprijs uit twintig inzendingen:
- het opstapproject van Kwintes; een inzet om cliënten vertrouwd te maken en te verleiden tot maatschappelijke participatie;
- de afdeling palliatieve, terminale zorg van GGZ Centraal; locatie Zon en Schild;
- Hans Verbruggen, medewerker resocialisatie bij de Pompe stichting in Nijmegen, instelling voor forensische psychiatrie.
De Ria van der Heijdenprijs werd uiteindelijk gewonnen door de afdeling palliatieve, terminale zorg van GGZ Centraal locatie Zon en Schild.