“All You Can Art”

Op Curaçao ligt het Capriles Instituut, de Klinika Capriles. Zie www.ggz.cw/nl/klinika-capriles . En ook op Facebook vind je hun pagina onder GGzCuracao. Je krijgt op de website en de faceboek pagina een beeld van het mooie en open terrein van het instituut onder de tropische zon van de Caraïben. En op de Facebook pagina zie je ook hoe vrijwilligers van “Curadoet” op 15 maart jl hebben geholpen om een “Voedselbos” aan te leggen op het terrein met Papaya- en Bananenbomen natuurlijk. Diezelfde dag was ook NLdoet in Nederland bomen aan het planten en zelfs Koning Willem en Koningin Maxima deden mee. Het hele Koninkrijk was die dag aan het spitten, ook ArubaDoet, Bonaire Doet deden er aan mee…

Vergelijk Klinika Capriles maar met Pameijer, dan begrijp je dat het een instituut is voor geestelijke gezondheidszorg. En net als Pameijer heeft Capriles begrepen dat kunst in al zijn vormen een belangrijk middel is om tot uitdrukking en acceptatie van je psychische ervaringen te komen. Pameijer heeft hiervoor het atelier “Herenplaats” en Capriles noemt het “Instituto Buena Bista” = IBB. Het IBB werd opgericht door de kunstenaars David Bade en Tirzo Martha.

Foto Marco de Swart

Sinds 2016 komt Buena Bista elk jaar naar Nederland om hier ook te werken. “All You Can Art” heet dat evenement. Vorig jaar werkten zij van 14 juli tot 26 augustus in de Kunsthal in Rotterdam om de grote zaal helemaal vol te maken met kunst die ter plaatse werd gemaakt. Atelier, tentoonstelling en summerschool in een. Tirzo  was dit jaar verhinderd maar David Bade werkte op volle kracht mee aan grote structuren. Een evenement zonder weerga. Op de website www.kunsthal.nl/nl/plan-je-bezoek/tentoonstellingen/all-you-can-art-3/ krijg je een indruk van de unieke werksfeer en de kunst die er gemaakt werd. Er was zelfs een mobiel atelier dat die 6 weken in de stad langs evenementen en locaties ging om daar met bezoekers aan de gang te gaan om kunst te maken.

Ook het atelier van de Pauluskerk werd uitgenodigd om mee te werken en zo stond ik voor het eerst met nog 3 collega’s van het atelier Pauluskerk week na week mee te werken in de Kunsthal op een wand die wij met ons werk gingen vullen. De kunstenaars van Buena Vista waren ook met allerlei middelen en technieken aan de gang. Het werk werd afgewisseld met dagelijkse workshops om ons in allerlei technieken te verdiepen en er vaardigheid in te krijgen door er mee te oefenen.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/all-you-can-art/

1 reactie

  1. Let wel: dit gaat nog over de derde editie van All You Can Art in 2018. Intussen is de 4e editie in de Kunsthal ook al weer bijna voorbij. Ook op Zuid waren er onderdelen van het project om aan mee te werken in het Gemaal op Zuid bij het Afrikaanderplein en in 2 ateliers aan de Lange Hilledijk. Daar komt nog een mooi artikel over !

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: