Drie maanden na ontslag uit een psychiatrische instelling is ca. 70% van de cliënten gestopt met 1 of meer medicijnen. En 40% van hen stopt met chronische medicatie. Dit bleek uit onderzoek van de UV Utrecht. Een groot deel daarvan valt onder de cliënten met de zogenoemde “zo-nodig” medicatie, waar men in stabielere fases mee stopt.
Voorts is het stoppen vooral een gevolg van problemen in de communicatie tussen de cliënt en diens zorgverleners. En veelal op basis daarvan spelen verder gebrek aan trouw aan de therapie en een gebrek aan medicijnenvoorraad een rol.
Directeur Bert Stavenuiter van Ypsilon (vereniging van familieleden en naasten van mensen met een verhoogde kwetsbaarheid voor psychose): “Het verhogen van de kwaliteit van de communicatie tussen met name arts en cliënt is dus van het grootste belang.”
Het onderzoek van H. Abdullah-Koolmees en collega’s: Betrof 1324 cliënten die van 2006-2009 waren ontslagen uit 4 GGZ instellingen (Altrecht) na opname van minstens 1 week;
mannen & vrouwen (50/50), gemiddeld 44,8 jaar; op basis van gegevens van instellingsapotheken en zorgverzekeraars (Achmea) over het gebruik van medicatie vóór én tijdens opname en 3 maanden ná ontslag.
Bij ontslag gebruikten 1077 cliënten medicatie.
Na 3 maanden was 69,8% minstens met 1 middel gestopt. Van 1029 cliënten met psychiatrische medicatie slikte 47,2% deze na ontslag helemaal niet meer. Daarvan had 50% middelen tegen angst/kalmerende middelen gebruikt en 25% chronisch antipsychotica.
Van de 774 patiënten met somatische medicatie was na ontslag 50 % minstens 1 middel gestopt. Cliënten met chronische medicatie stopten 25% daarbij meer dan bijv. zij die cardiovasculaire middelen gebruikten.
Het risico op een medicatiestop was significant (= beduidend) hoger bij cliënten die “zo-nodig” medicatie gebruikten en lager bij cliënten met een depressie of angststoornis. Verder gebruikte bijna de helft van de cliënten na ontslag een nieuw medicijn.
De onderzoekers concluderen: “Het is alarmerend dat zo veel psychiatrische patiënten hun chronische medicatie niet meer innemen.”
KORTOM !! Wijzig je gebruik van medicijnen NIET zonder overleg met je arts !!
Bron: Ypsilon, d.d. 7 aug 2015