De medewerkers van Bureau Jeugdzorg luiden de noodklok. Talrijke werknemers moeten inkomen inleveren en sommigen verliezen zelfs hun opgebouwde dienstjaren. Abvakabo FNV start een meldpunt en denkt er over na om juridische stappen te ondernemen.
¨Uiteraard is alles beter dan je job te verliezen, wat in de hulpverlening op grote schaal gebeurt. Maar je functie behouden is op dit moment ook geen pretje¨, meldt Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk. ¨Op veel plekken is de werkstress tot kritische hoogte gestegen¨.
Het zorgpersoneel wordt gedwongen om opgebouwde rechten in te leveren. Door decentralisaties komen de hulpverleners onder een andere organisatie te vallen. Medewerkers van Bureau Jeugdzorg in Leiden en omgeving verhuizen naar zorgaanbieder Cardea. ¨Wij gaan van schaal 10 naar 9 en ons arbeidsverleden vervalt¨, laten enkele medewerkers van Jeugdzorg aan het Algemeen Dagblad weten.
Ook verliezen ze alle vakantiedagen bij de overgang. Bureau Jeugdzorg-personeel in de regio Dordrecht en omstreken raakt eveneens dienstjaren en loon kwijt. De werknemers in Gouda houden hun arbeidsverleden bij de nieuwe aanbieder Stek, maar gaan in salaris achteruit. ¨Wel geldt een afbouwregeling¨. De Jeugdzorgwerknemers in Haaglanden en Rotterdam houden vooralsnog hun rechten.
De Leidse Jeugdzorgmedewerkers hebben inmiddels de vakcentrale Abvakabo FNV ingeschakeld. De bond bekijkt nu of ze Cardea voor de rechtbank kan dagen. ¨Want dit klopt niet, het werk blijft hetzelfde¨, verklaart bestuurder Debbie van Leiden.
Cardea verklaart dat werknemers van Jeugdzorg in Leiden in dienst treden bij een nieuwe zorgaanbieder. ¨Ze kunnen blijven werken in de sector en krijgen meteen een vaste betrekking met gedeeltelijk nieuwe arbeidsvoorwaarden¨, aldus voorlichtster Liesbeth Gort.
Door alle problemen gaat de stemming op de werkvloer achteruit. ¨Veel hulpverleners hebben het zwaar¨, laat Abvakabo FNV-voorvrouw Corrie van Brenk weten. ¨Ze moeten meer werk verzetten en weten nog altijd niet waar ze aan toe zijn en hoe hun werkgever volgend jaar werkt¨.
De FNV start dus een meldpunt en wil dat het personeel geen nieuwe zaken meer aanneemt als daar niet voldoende mensen voor zijn. ¨De gemeenten en de werkgever moeten zelf zorgen voor genoeg personeel¨.
Bron: AD Rotterdam, dinsdag 2 december 2014