Achterstand sociale dienst bijna weg

De achterstanden bij de Rotterdamse Sociale Dienst zijn bijna weggewerkt. Deze zomer trok de ombudsvrouw Anne Mieke Zwanenveld nog aan de bel omdat veel werkzoekenden nog in afwachting waren op een beslissing van de instantie om wel of geen uitkering toe te kennen.

De wettelijk deadline die daarvoor staat is acht weken. Maar die werd in talrijke gevallen overschreden. Uit de gegevens van de gemeente die de gemeente Rotterdam zes dagen geleden bekend maakte blijkt dat de achterstanden al vanaf januari verleden jaar flink opgelopen waren. Toen lagen er 700 verzoeken voor een uitkering op de burelen van de gemeenteambtenaren die al meer dan acht weken daarvoor ingediend werden. Dat aantal steeg in mei, toen 1.370 Rotterdammers een aanvraag voor een uitkering hadden ingediend.

Vanaf dat moment zochten veel clienten contact met ombudsvrouw Zwaneveld. Kwade aanvragers kregen geen medewerker aan de lijn als ze telefoneerden met de Sociale Dienst. De aanvragers dienden vervolgens allerlei klachten bij haar in. Zwanenveld liet in de media weten dat de Sociale Dienst meer ambtenaren aan het werk moet zetten om de achterstanden weg te werken.

De in mei aangetreden wethouder Struijvenberg van Werk en Inkomen liet vervolgens twaalf extra personeelsleden inzetten om de aanvragen zo snel mogelijk te verwerken, aldus zijn voorlichter Maarten Molenbeek. Die werkten de stapels weg. In oktober lag het aantal nog af te handelen dossiers op 248 stuks. Het aantal te traag afgehandelde aanvragen voor bijzonder bijstand is nog altijd hoger: 407 dossiers.

Annemieke Zwanenveld meldt nu dat haar bureau minder klachten heeft ontvangen in september en oktober dan in de maanden daarvoor. ¨Maar ik zal de ontwikkelingen met meer dan gemiddelde interesse volgen¨.

De maatregelen kosten in totaal 2,8 miljoen euro netto. Het bedrag is gebruikt om extra personeel van buitenaf in te huren en aan extra overuren van werknemers die er al waren (1,5 miljoen euro) en het verbeteren van de telefonische bereikbaarheid (1,3 miljoen euro). Het betalen van boetes aan de door achterstanden gedupeerde bijstandsaanvragers bedroeg daarnaast 500.000 euro.

Bron: Dichtbij Rotterdam, dinsdag 2 december 2014

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/achterstanden-sociale-dienst-bijna-weggewerkt/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.