Het aannemen van werknemers met een arbeidshandicap heeft een zeer lage prioriteit bij ondernemingen. Ook medewerkers die ouder zijn dan 55 zijn nog steeds onvoldoende vertegenwoordigd bij de instroom van nieuw personeel.
Dat blijkt uit een verslag van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat een week geleden is verschenen. Het bureau onderzoekt om de twee jaar de opvattingen en het gedrag van werkgevers ten opzichte van actuele arbeidsvraagstukken. De resultaten laten zien dat er nog een lange is af te leggen voor wat betreft het aan de slag helpen van mensen vanuit een Wajong-uitkering, de Wet sociale werkvoorziening en de bijstand.
Volgens de Participatiewet die in 2015 ingaat, moeten er de komende tien jaar 125.000 banen beschikbaar komen voor deze groepen. Ook de zogeheten van-werk-naar-werkbegeleiding- waarbij werkgevers medewerkers die ontslagen dreigen te worden helpen bij het vinden van een nieuwe baan-staat nog in de kinderschoenen. 75 procent van de bedrijven zegt dit als zijn verantwoording te zien, slecht 20 procent heeft hiervoor beleid ontwikkeld.
Volgens het SCP zijn er nog steeds te weinig prikkels bij ondernemingen om ouderen of arbeidsgehandicapten aan te stellen. Ruim 20 procent van de werkgevers vindt dat 55-plussers meer kosten opleveren, een beeld dat de laatste jaren niet positiever is geworden.
Een kwart tot de helft van de bedrijven is niet op de hoogte van de huidige regelen, zoals no-riskpolissen en loonkostentoelages, die het aantrekkelijker zou moeten maken om mensen met een arbeidsbeperking onder contract te nemen.
Uit het rapport van het SCP blijkt verder dat het aantal werkgevers dat gebruikt maakt van flexwerkers is verdubbeld vergeleken met twintig jaar geleden. Ook telewerken is de een afgelopen jaren verdubbeld.
Bron: De Volkskrant, maandag 19 mei 2014