Niet om ze op te jagen maar om juist om deze mensen betere hulp te kunnen verlenen, werd dit nieuwe, brede team op 3 september 2015 geïnstalleerd. Klaarblijkelijk neemt de overlast van verwarde personen in de buitenruimte zó toe, al dan niet ten gevolge van de steeds verdergaande ambulantisering (=ontslag, terug naar “huis”) van de GGZ-zorg.
“Het betreft mensen met diverse aandoeningen en /of beperkingen (psychiatrisch, licht verstandelijk, dementie, verslaving) en/of verschillende levensproblemen (schulden, dakloosheid, dierbarenverlies, gebrek aan participatie, onverzekerd zijn, illegaliteit, enz.). Een combinatie van deze factoren leidt vaak tot verward gedrag.
NB: Dat een gevaar voor henzelf en/of de omgeving vormt.
Er is geen direct oorzakelijke link te leggen met de ambulantisering in de GGZ-zorg.
Toch zal de afbouw van bedden en de toename van de ambulante capaciteit, worden gemonitord om beter/dieper zicht te krijgen op mogelijke gebrek aan overeenstemming daartussen.”
Aldus min. mw. E. Schippers.
Wat vormen de belangrijkste onderdelen van deze aanpak ?
- Gemeenten kunnen beschikken over triage* voor snelle toeleiding tot zorg en ondersteuning;
- Alle personen die in beeld komen krijgen een persoonlijke aanpak;
- Er moet een sluitende keten van verzekerde zorg te zijn.
Bij 1/ De gemeenten zijn vrij in de inrichting van de triage waarbij van belang is dat de aansluiting tussen de openbare orde/veiligheid en zorg en ondersteuning verbetert.
Bij 2/ Doordat de problemen van verwarde personen zo divers zijn en divers veroorzaakt worden, is maatwerk nodig bij ondersteuning en hulpverlening. Dit eist goede, lokale samenwerking tussen gemeente, zorgverlening en handhaving, waarbij de nieuwe (WMO)wijkteams een belangrijke rol kunnen gaan innemen.
Bij 3/ Het grootste probleem ligt hier bij de personen, die niet verzekerd zijn en dus ook niet de juiste zorg krijgen. Een aangetroffen verwarde persoon wordt gecontroleerd of deze zorgverzekerd is. Blijkt dit niet zo te zijn, geldt de gemeente waarin deze werd gevonden als verblijfplaats. Er is dan voortaan direct een zorgverzekering af te sluiten zodat het financiële risico bij hulp door zorgaanbieders en niet-acute behandeling vervalt; of de persoon dat wil of niet.
De opdracht van het aanjaagteam
- Gemeenten moeten september 2016 een sluitende en duurzame aanpak van zorg en ondersteuning van verwarde personen bieden; vrij naar wijze van invulling;
- Op systeemniveau zijn alle belemmeringen in kaart gebracht en zo mogelijk opgelost.
Het team zal optreden tussen het lokale en het landelijke niveau.
- Lokaal alle betrokken partijen helpen, o.a. met de inbreng van goede lokale voorbeelden. Gemeentelijk oplossingen liggen bij vroeg-signalering en preventie en in de samenwerking met de zorgprofessionals, aansluitend bij bestaande, goede praktijken.
- Als landelijke aanpassingen nodig zijn in de randvoorwaarden kan het team snel schakelen en signalen doorgeven. Landelijkal voorzien: lange termijn borging goede samenwerking, onverzekerdenproblematiek, verbeteringen in de keten van acute ggz, modernisering BOPZ*, en verbeterde samenwerking en communicatie tussen politie, OM, GGZ en gemeenten.
*Triage = combinatie van zorgtraject, ondersteuningstraject en strafrechtelijk traject.
BOPZ = Wet (1994) Bijzondere Opnemingen in Psychiatrische Ziekenhuizen.
Bron: Rijksoverheid d.d. 3 sept 2015
Dezelfde dag nog sprak in de commissievergadering burgemeester Aboutaleb (R’dam):
“De politie is niet de juiste instantie om hiermee om te gaan, deze mensen horen niet in de boeien en niet vast op het bureau. Veelal betreft het psychose, door het niet innemen van medicatie; dat kost geld, eigen risico. Een aanjaagteam is prima, maar we de te nemen maatregelen vragen niet om nadere bestudering maar om actie”. Hij pleitte dan ook reeds, als vertegenwoordiger van de regiogemeenten bij een delegatie van het kabinet, “voor de afschaffing van het eigen risico zorgkosten voor verwarde mensen en de inzet van een psycholance.” Een ambulance met verplegers die gespecialiseerd zijn in de omgang met verwarde mensen; zo’n ziekenwagen draait al een jaar succesvol proef in Amsterdam.
Bron: AD d.d. 4 sep 2015