Waar blijft de zorg-euro ?

Heb je enig idee waar uw zorgpremie aan wordt uitgegeven? Het blijkt dat Nederlanders een ander beeld hebben dan de werkelijkheid. Zo schatten Nederlanders de kosten van ziekenhuiszorg te laag in, en de kosten van huisartsen en medicijnen te hoog. Dit heeft VGZ laten onderzoeken door GfK.

Nederlanders denken dat een derde van hun zorgpremie naar ziekenhuiszorg gaat terwijl dit in werkelijkheid meer dan de helft is. De kosten van de huisarts worden daarentegen flink overschat. In werkelijkheid gaat er 6 eurocent per euro zorgpremie naar huisartsenzorg, terwijl Nederland denkt dat dit 21 cent is.

Door hier meer bekendheid aan te geven en zorgnota’s aan de klanten te sturen, denkt VGZ de zorggebruiker meer alert te maken op (overbodige) kosten. 95,5 cent gaat rechtstreeks naar de zorg. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg, medicijnen, huisartsenzorg en psychologische zorg. 52,7 cent gaat naar ziekenhuiszorg. Wij contracteren zorg waar u het beste terecht kunt. 12,1 cent gaat naar geneesmiddelen, mede door voorkeursbeleid. 3,8 cent is voor de bedrijfsvoering, personeels- en administratiekosten. Denk  aan kosten voor de verwerking van declaraties en het beantwoorden van telefonische vragen. 0,7 cent is voor de opbouw van de (wettelijke) reserve. Dit is nodig om altijd declaraties uit te kunnen betalen en om aan de financiële eisen van De Nederlandsche Bank te voldoen.

Bron: VGZ.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/6829-2/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.