In een maatschappij waarin we elkaar beoordelen en veroordelen zonder elkaar te kennen wordt ‘de ander’ steeds minder zichtbaar. Maar wat als jij de ander bent? In het festival ‘Ik is een ander’ dat zal plaatsvinden van 20 t/m 29 mei, tonen ruim 20 theatermakers en theatergroepen en beeldend kunstenaars hun visie op dit boeiende thema. Een festival door amateur-, student- en (semi-)professionele kunstenaars met en zonder een beperking. Door samen te werken komen we verder, dat is de kracht en het doel.
Theaterfestival ‘Ik is een ander’ is een samenwerking van het rotterdamscentrumvoortheater (rcth) met Theater Maatwerk en Galerie Atelier Herenplaats, beiden verbonden aan Pameijer. Samen vormen zij een unieke plek waar mensen met en zonder een beperking structureel samenwerken aan professionele kunstuitingen. Dit gebeurt door het aanbieden van opleidingen en de productie van unieke voorstellingen in een brede maatschappelijke context. Artistiek leider van de samenwerking is Paul Röttger.
Spraakmakende gastsprekers
Cruciale gesprekken vinden vaak plaats in de keuken en aan tafel. Het theaterfestival ‘Ik is een ander’ nodigt daarom spraakmakende gastsprekers en bezoekers uit om aan tafel hun meningen, vragen en ideeën tussen de potten en de pannen te uiten. Uiteraard onder het genot van een heerlijke, vegetarische en biologische maaltijd. Verder is er de expositie Edward Teeuw van Galerie Atelier Herenplaats in de foyer van rcth. Teeuws bijzondere schilderijen tonen opmerkelijk veel raakvlakken met het thema van het festival. Wie zien wij eigenlijk in zijn werken? Zijn dit observaties van de ander? Of zien wij de veelzijdigheid van de kunstenaar in al zijn facetten? Gezichten in bomen, gezichten die uit telefoons springen en in het Arabisch in iemand zijn oor schreeuwen, al deze surrealistische waanzin komt in zijn werk voor. Het beeldmerk van het festival “Ik is een ander’ is een abstrahering van een gezicht uit het werk van Edward Teeuw.
Bezoekers geportretteerd.
Tijdens het theaterfestival zullen de Galerie Atelier Herenplaats kunstenaars Grietje Killian en Wouter Valentijn portretten maken van bezoekers aan de voorstellingen. Deze portretten zullen doorlopend worden geëxposeerd tijdens het festival in een speciaal daarvoor ontworpen installatie van Wouter Valentijn. Alle tijden en informatie zijn hier te vinden.
Bron: rotterdamscentrumvoortheater