Een werkloze die binnen enkele maanden een nieuwe werkgever heeft gevonden, heeft uiteraard geen behoefte meer aan nutteloze sollicitatiegesprekken. Toch zijn die verplicht.
Het Rijk draaft door met de sollicitatieplicht voor Nederlanders met een WW-uitkering. De SP wil hier een eind aan maken en heeft gisteren een voorstel ingediend tijdens het begrotingsoverleg met het ministerie van Sociale Zaken. Dat zei SP-raadslid Paul Ulenbelt tegen het dagblad Metro.
Iemand die in de WW zit, heeft de plicht om enkele keren per maand te solliciteren. Zolang de werkzoekende nog geen baan heeft gevonden, blijft de sollicitatieplicht van kracht, zelfs als er al een arbeidsovereenkomst voor een nieuwe job is getekend.
En dat gaat Ulenbelt te ver. ¨Het is echt van de zotte. Als iemand kan laten zien dat hij een nieuwe werkgever heeft gevonden, moet hij niet meer worden gedwongen om te solliciteren. Ik vind het prima dat de werklozen gemotiveerd worden om een andere job te vinden, maar dit draagt daar helemaal niets aan bij¨.
Daarom heeft hij het voorstel gedaan, om mensen die aan kunnen tonen dat hun nieuwe arbeidscontract binnen drie maanden in gaat, uit te zonderen van de sollicitatieverplichting. ¨Dit maakt onderdeel vanuit hoe er met werklozen wordt omgesprongen. Ook voor bedrijven is het erg vervelend. De ondernemingen ontvangen talrijke sollicitatiebrieven van mensen die de baan niet eens willen hebben¨.
De plicht om te solliciteren is vervelend voor de mensen die toch al aan de slag gaan en bovendien geregeld een wassen neus. Er is weinig controle op welke functies er wordt gesolliciteerd en of er enige kans op succes is dat de sollicitant ook vervolgens in dienst wordt genomen.
Bron: Metro Rotterdam, donderdag 27 november 2014