Steeds meer studenten die hun opleiding hebben afgerond kunnen de maandelijkse aflossing van hun studieschuld niet meer betalen. Dat blijkt uit gegevens van de Dienst Uitvoering Onderwijs waar de NOS beslag op heeft gelegd.
In 2009 kwam elf procent van de afgestudeerden met een studieschuld in aanmerking voor de draagkrachtregeling. In 2013 was het aantal opgelopen tot 15 procent. Deze schuldenaren mogen minder of tijdelijk niets af te lossen omdat hun inkomen te gering is om het maandelijkse bedrag te betalen, bijvoorbeeld omdat ze geen werk hebben. In totaal waren vorig jaar ongeveer 594.000 mensen bezig met het aflossen van hun studieschuld.
De studenten hebben nu gemiddeld een schuld van 15.000 euro. Naar verwachting zal de studieschuld, na de invoering van het nieuwe leenstelsel, met 6000 tot 9000 euro toenemen .Volgend jaar zal de basisbeurs, nu nog een gift, worden omgezet in een lening. De studenten hebben fanatiek gedemonstreerd tegen het besluit van de regering. Ze vrezen voor de toegankelijkheid van een opleiding in het hoger onderwijs.
De Studentenvakbond (LSVB) zegt geschrokken te zijn van de mededeling dat meer afgestudeerden moeite hebben met het aflossen van de studieschuld. ¨Het nieuws toont aan dat de financiele status van afgestudeerden niet zo rooskleurig is als de politiek schetst. Nog hogere betalingsachterstanden door het leenstelsel zijn niet verantwoord¨, laat voorzitter Tom Hooven weten.
Bron: RTL Nieuws, woensdag 6 augustus 2014