Drugsgebruik is een groot probleem onder aanstaande moeders in Rotterdamse achterstandsbuurten. De dames gaan gebukt onder betalingsachterstanden, relationele problemen en slechte huisvesting.
Door een stickie te roken zijn ze op zoek naar ontspanning, zegt Jantine de Jong van het project Moeders van Rotterdam als reden voor het gebruik. Zo schaden, de vrouwen die in verwachting zijn, de gezondheid van hun kind.
Moeders van Rotterdam is een project in de havenstad om de babysterfte te verminderen. Uit onderzoek is een aantal jaren geleden al duidelijk geworden dat in Rotterdam jaarlijks meer baby’s voor, tijdens of net na de bevalling overlijden dan het nationale gemiddelde. Ook hebben relatief veel kinderen een slechte start omdat ze te vroeg worden geboren of een aangeboren afwijking hebben.
Voor een deel wordt dat veroorzaakt door medische problemen. In achterstandsbuurten, waar babysterfte-en ziekte het hoogst is, spelen armoede, huisvesting en relatieproblemen een grote rol.
Moeders van Rotterdam, een initiatief van de gemeente Rotterdam, het Erasmus MC en het Bureau Frontlijn, begeleidt vrouwen die zwanger zijn, juist in die wijken. De start in februari van dit jaar had als doel in 52 weken honderd dames te begeleiden. Na vijf maanden werd dat aantal al bereikt.
Verloskundigen, maar ook huisartsen en gynaecologen doen dikwijls een beroep op Moeders van Rotterdam. Verloskundige Lydia de Kruijf krijgt regelmatig te maken met zwangere vrouwen die drugs gebruiken. ¨En dan te bedenken dat dit grote gevolgen kan hebben¨.
De Kruijf kan de vrouwen op weg helpen, maar is blij met Moeders van Rotterdam ‘die een groot gedeelte van de zorg kunnen overnemen’ en concrete hulp biedt. ¨Ze vullen formulieren in voor de uitkering en gaan mee naar het ziekenhuis¨. De verloskundige ziet dat de inbreng van Moeders van Rotterdam resultaat oplevert. ¨Nu ze een kind krijgen, denken ze na over hun toekomst. Ik neem nu waar dat ze minder druk hebben. Als hun kind geboren is houden ze hulp totdat het kind twee jaar oud is¨.
Om de toestroom te verwerken zoekt Bureau Frontlijn studenten Pedagogiek, Maatschappelijke Dienstverlening en Psychologen die op visite kunnen bij zwangere vrouwen of met ze de hort op gaan. Tot de versterking er is ‘zetten we alle zeilen bij’.
Jantine de Jong, projectleider van Moeders van Rotterdam verklaart dat ze tegen een wachtlijst is. ¨Extra geld om het project ook in de toekomst nog te kunnen bekostigen zoeken we nog¨.
Bron: AD Rotterdam, maandag 4 augustus 2014