Een wethouder in Oude Pekela heeft een oplossing voor het grote aantal werkzoekenden en werknemers van sociale werkvoorzieningen in Oost-Groningen: van overheidswege zouden ze hennep moeten gaan kweken.
¨Wietteelt zou een leuk klusje zijn voor werknemers van de sociale werkplaatsen en ook voor uitkeringstrekkers¨, laat wethouder Hennie Hemmes van de SP in Oude Pekela weten. ¨Voor de productie van wiet zijn handen nodig. Wietteelt moet dan natuurlijk wel worden gelegaliseerd¨.
Achter de oproep van de politica gaat een maatschappelijk probleem schuil: in het Oosten van de provincie Groningen zijn de sociale werkvoorzieningen niet alleen een toevluchtsoord voor mensen met een arbeidsbeperking maar ze zijn ook de grootste werkgever in de regio. Staatssecretaris Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken en werkgelegenheid) is echter van plan om zoveel mogelijk sociale werkplaatsen gaan sluiten.
Bij de sociale werkvoorziening Synergon, actief in de Pekela’s en het Groningse Oldeambt merken ze nu al de consequenties van het nieuwe Haagse beleid: de metaalafdeling staat op het punt te verdwijnen. Recent is de champignonkwekerij al verdwenen. Het voorstel om arbeidsgehandicapten hennep te laten kweken, wordt daarom serieus genomen.
¨Het enige dat het plan in de weg staat is de illegale status van wietkweek. ¨Die heeft echter zijn langste tijd gehad¨, publiceert de regionale krant Dagblad van het Noorden in een commentaar. Is het verbod van de baan, dan kan grootschalige wietteelt Oost-Groningen uit het slop trekken. ¨Volhouden en voorbereiden dus. Laat de glorie in ons gebied beginnen¨.
De man die het plan bedacht, gemeenteraadslid Pe Langen uit Veendam, ziet het al helemaal zitten: arbeidsgehandicapten en werkzoekenden zouden een ‘opleiding tot wietkweker’ moeten gaan volgen. ¨Want je moet natuurlijk wel op de hoogte zijn welke werkzaamheden je moet verrichten in zo’n kwekerij¨. Ook zit er volgens de Veendamse politicus een markt in een ‘bezorgservice’ voor wiet, gerund door het met overheidsgeld betaalde Synergon.
Langen zelf, een bekend gezicht op het gemeentehuis, was jarenlang drugshandelaar en eigenaar van een coffeeshop, tot hij ruzie kreeg met Turkse ‘maffiosi’. De coffeeshophouders in Groningen reageerden volgens hem enthousiast op zijn voorstel om arbeidsgehandicapten wegwijs te maken in de marihuanateelt. ¨Zij willen graag aan het werk¨.
Wethouder Hemmes is bang dat het nog jaren duurt voordat de wietteelt wordt opgesteld voor ‘plaatselijke werklozen’. Staatssecretaris Klijnsma verklaarde recent aan de Tweede Kamerleden dat de reguliere arbeidsmarktperspectieven in het Oosten van Groningen ‘moeilijk zijn, maar zeker niet uitzichtloos.
Bron: De Volkskrant, maandag 4 augustus 2014