Gunstige methode deliriumpatienten

hoofdZiekenhuizen kunnen patienten, die een delirium (verwardheid) hebben, sneller helpen door in het beginstadium hun hersenactiviteit te registreren.

Zo’n EEG-meting verkort de opname op de intensive care en vermindert de kans op de dood. Dat blijkt uit een onderzoek van technische geneeskundige Willemijn van der Kooij die aankomende donderdag zal promoveren.

Ongeveer 50 procent van de patienten op de intensive care en 25 procent van de andere ziekenhuispatienten krijgt een delirium. Op dit moment trachten ziekenhuizen de risico’s te ondervangen met vragenlijsten, maar deze methode is niet betrouwbaar.

Zorgverleners missen de helft van de deliriumgevallen, waardoor hun behandeling te laat van start gaat. Van der Kooij ontdekte dat met een eenvoudige al langer bestaande EEG-meting mensen met een delirium makkelijker kunnen worden herkend. De wetenschapster vergeleek de elektrische hersengolven van 26 deliriumpatienten met bijna evenveel andere zieken.

Het patroon van mensen met een delirium is trager en minder regelmatig. Het resultaat van de meeting wordt binnen zestig seconden al duidelijk.

Het UMC in Utrecht is van plan de resultaten van de meeting te gebruiken om een meetinstrument op de markt te brengen. Het instrument bestaat uit een hoofdband met een aantal elektroden en een kastje zo groot als een mobieltje om de waarde van het delirium af te lezen. Het instrument, waarmee het verpleegkundig personeel mee aan de slag kan gaan, geeft de ernst van de verwardheid aan.

Met het prototype zal binnenkort een nieuw onderzoek worden gestart in drie Nederlandse ziekenhuizen en een hospitaal in Duitsland met in totaal 150 deelnemers.

Bron: Nu Nieuws.nl, dinsdag 13 mei 2014

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/15777-2/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.