Praat over mentale problemen ouders

problemen2Ongeveer 576.000 kinderen leven in een familie waarbij een ouder een psychische aandoening of een verslavingsprobleem heeft. En soms hebben beide ouders psychische problemen. Met de meeste kinderen gaat het vaak redelijk, toch hebben ze het niet gemakkelijk.

Ze schamen zich voor hun privésituatie, weten niet waar ze met hun eigen verhaal terecht kunnen en voelen zich soms verantwoordelijk voor het gedrag van hun vaders en moeders. Ze durven vaak geen vrienden thuis uit te nodigen en bespreken hun problemen liever niet omdat ze bang zijn om getreiterd te worden of zielig gevonden te worden.

In een gezin met psychische problemen is er dikwijls te weinig aandacht voor de kinderen en kan er zelfs sprake zijn van verwaarlozing. Het huis vervuilt omdat de geestelijke problemen van de ouders het gezinsleven beïnvloeden en elke dag een gezonde maaltijd zit er voor de kinderen niet in.

Ook worden jongeren in probleemgezinnen vaker geconfronteerd met huiselijk geweld dan hun leeftijdsgenoten, worden ze vaker geestelijk mishandeld en zijn hun prestaties op school dikwijls minder. Bovendien zijn kinderen van ouders met een psychische aandoening of een verslavingsprobleem zelf verslavingsgevoelig en lopen ze een groot risico om psychische problemen te ontwikkelen. Hierbij speelt naast erfelijkheid ook de gezinssituatie een belangrijke rol.

Ggz-instelling Youz, het jongerenmerk van verslavingsinstelling Bouman, wil deze jongeren begeleiden en start binnenkort met KOPP/KVO groepen voor kinderen van ouders met psychische-en verslavingsproblemen. De gespreksgroepen bieden een veilige entourage om te spreken over de gezinssituatie, geven meer inzicht in de problemen van de ouders en verhogen de weerbaarheid van de jongeren. Minstens zo belangrijk: het herkennen van elkaars problemen en handvatten om om te gaan met verdriet, kwaadheid, woede, angst en onzekerheden.

De KOPP/KVO groepen starten op 6 mei 2014 en eindigen op 10 juni. Plaats van handeling: Youz aan het Eendrachtsplein 12. Tieners tussen de 12 en 15 jaar kunnen terecht van 17.00 tot en met 18.30 uur, en de jongeren tussen de 16 en 23 jaar van 19.00 tot en met 20.30 uur. Deelname is gratis en er is geen verwijzing voor nodig. Na aanmelding is er een kort gesprek met de jongeren om alvast kennis te maken.

Meer weten: bel 088-2303030 of preventie@youz.nl

Bron: Havenloods Rotterdam, vrijdag 25 april 2014 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/15364-2/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.