Meer steun gevraagd arme kinderen

kindHet aantal aanvragen voor hulp aan Nederlandse kinderen die opgroeien in armoede is in 2013 fors gestegen. Zo kreeg de Stichting Leergeld in Amersfoort 870 aanvragen, tegen 399 in 2012. In Rotterdam en Amersfoort werd zelfs een stop ingevoerd doordat de kas leeg was.

Dat publiceert de Volkskrant na een rondgang langs particuliere organisaties. Ook andere gemeenten werden geconfronteerd met een verdubbeling van de aanvragen. De verzoeken zijn vooral afkomstig van ‘nieuwe armen’, zoals zelfstandigen en werklozen.

Inmiddels leven 384.000 Nederlandse kinderen op of onder het bestaansminimum, zo’n 100.000 meer dan in 2009. Ongeveer 35 procent daarvan kan niet meedoen met activiteiten op of buiten school door te weinig geld.

Het geld dat ouders ontvangen van de particuliere organisaties wordt gebruikt voor de contributie van een (sport)club, muziekles of een rijwiel. Doen ze dat niet dan kunnen hun kinderen eenzaam worden, omdat klasgenoten wel over deze middelen beschikken. Daarnaast gaan veel scholen op schoolreis naar China of New York.

Niet alle lokale stichtingen kunnen de verzoeken verwerken. In Rotterdam en Amersfoort werd zelfs een stop ingevoerd doordat het geld op was. Wel ontvangen de particuliere organisaties een bedrag van de gemeente, omdat de regering 20 miljoen euro gereserveerd heeft voor de bestrijding van de armoede.

Bron: Rotterdam Nieuws.nl, dinsdag 4 maart 2014

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/13601-2/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.