113 – Zelfmoordpreventie

Jan Mokkenstorm & De Zin van het Leven

Voor psychiater Jan Mokkenstorm is de Zin van het Leven : leren, ontdekken, en het ervaren van medegevoel en liefde. Voor anderen, maar ook voor jezelf. Strijd voeren en het weer goed maken met de ander. Het leven aangaan, problemen niet uit de weg gaan.

Als bioloog herken ik dit bij planten, dieren en zeker bij de mens. Ik geef als mens zelf zin aan mijn leven, maar ik werd al geboren met het instinct om er zin in te krijgen en zin aan te geven. Gelukkig hielpen vooral mijn moeder maar ook andere familie en huisgenoten daarbij. En later veel goede vrienden.

Jan Mokkenstorm is de oprichter van 113, platform voor zelfmoordpreventie. Als je gewoon in de problemen komt bel je 112 en dan komt politie, brandweer of ambulance je helpen, maar zie je het leven niet meer zitten en wil je daar een eind aan maken bel dan eerst 0900-0113 op welk uur van welke dag dan ook, want de mensen. die je dan aan de telefoon krijgt, luisteren naar je klachten en problemen. Waarom jij deze wereld naar de verdoemenis ziet gaan, de maatschappij waarin jij moet leven dom en onrechtvaardig vindt of jouw rol in dit leven absoluut niet ziet zitten. Of wat er mogelijk maar in jouw hoofd rondgaat, dat je niet langer kunt verdragen.

Het zijn getrainde mensen met liefde voor hun medemens en ze hebben heel wat levens weten te redden van mensen die hen opbellen. Zoals die man die al bij de boom was aangekomen waarin hij zich wilde ophangen. “Ga even met je rug tegen die boom zitten” zei de hulpverlener van 113 en begon het gesprek.

Nederland is zelfmoordland en het is dan ook geen toeval dat ik dit artikel schrijf in de Nationale Week van de Zelfmoord.

Hoofd van die nationale zelfmoordenaars is Job Cohen die we nog kennen als de ex-burgemeester van Amsterdam. Hij is voorzitter van de vereniging voor zelfmoordenaars.
Natuurlijk wordt dit in mooi klinkende woorden gezegd en aangemoedigd. Heb je al een mooi en voltooid leven achter de rug pleeg dan zelfmoord voordat de ellende begint.
En nee, een waarachtige dood is nog mooier, dus noemen we het eu-thanasie.
De Nationale Week van de Euthanasie, daar kan Job trots op zijn toch ? En nog mooier natuurlijk als je een einde wilt maken aan ondragelijk en uitzichtloos lijden, dan heb je natuurlijk het volste recht op zelfmoord.

Nederland is ambtenarenland en dus hebben we dat tot in de puntjes geregeld. Behalve je eigen huisarts moet er nog een tweede arts met jou praten, die jou nog niet kende, en samen beslissen ze dan of je recht hebt op zelfmoord. En je hoeft nog niet eens zelf je pilletje te slikken, nee je huisarts spuit je gewoon dood en maakt zo een eind aan je lijden.

Maar wat moet je nu als je gezond van lijf en leden bent maar diep ongelukkig als klant van de Geestelijke Gezondheidszorg met een keiharde diagnose uit DSM5 ? ( je weet wel, Diagnostical Statistical Manual, de vijfde editie, waarin je alweer uit 3 nieuwe angststoornissen kan kiezen) Dan komt daar een medisch en filosofisch probleem aan de orde, is deze cliënt echt niet te genezen ?

Hier kan het Platform 113 zelfmoordpreventie ook hulp bieden. Want behalve de telefonische hulp via 0900-0113 hebben zij op hun website www.113.nl/crisislijn ook een mogelijkheid om met hen te mailen of te chatten over jouw problemen. Zo hebben ze wel rond 200 crisisgesprekken per dag. Ook is er informatie over en videobeelden van lotgenoten die ook met zelfmoord gedachten worstelen. En nog veel meer informatie, ook voor professionals en organisaties die met de zelfmoordpreventie bezig zijn. Er is zelfs een Landelijke Agenda waarin ook bijvoorbeeld Prorail betrokken is om zelfmoord in Nederland zo veel mogelijk te voorkomen. Weg met de onbewaakte spoorweg overgangen !

Verder geeft het Platform 113 ook trainingen voor zelfmoordpreventie zowel voor professionals in de schuldhulp, de GGZ of het onderwijs, bijvoorbeeld als ook voor mensen die door persoonlijke contacten of via social media in aanraking komen met mensen die problemen hebben met de zin van hun leven. Leerzaam !
Ook zijn via de website informatie materialen te verkrijgen en de nieuwsbrief. Ik heb mij voor die nieuwsbrief aangemeld dus dat kan weer nieuws voor Denkraam opleveren ! Jan Bijl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/113-zelfmoordpreventie/

1 ping

  1. […] Zelfmoordpreventie zie ook hier Actieve inzet op zelfmoordpreventie lijkt dus wel iets te helpen bij de daling van suïcide. De […]

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: