De oorsprong van de aardpeer ligt in Noord Amerika en werd daar rond 1600 aangetroffen bij de Huron-indianen. Nu wordt de plant in Nederland ook wel geteeld in volkstuinen, voor de sier – met gele bloemen – maar vooral ook voor de oogst.
Op 1 m2 kunnen tot 5 kilo knollen worden geoogst, vanaf de eerste nachtvorst gedurende de hele winter. Ook worden ze te koop aangeboden, zelfs in de supermarkten, die steeds meer ‘vergeten groenten’ in het assortiment opnemen, zoals bijvoorbeeld ook pastinaak.
De knollen zijn zeer voedzaam, licht verteerbaar en werken zelfs geneeskrachtig. Aardpeer bevat fructanen, de vitamine biotine en de mineralen calcium, silicium, ijzer en natrium, die een positief effect hebben op reuma, jicht en verstopping. Voor diabetici is interessant dat het zetmeel in de aardpeer wordt omgezet in inuline in plaats van in glucose, i.t.t. het zetmeel in bijvoorbeeld aardappelen dat wordt omgezet in glucose. Ook is bekend dat de plant geen nitraten opslaat.
Er zijn vele manieren waarop de aardpeer in de keuken als groente gebruikt kan worden, eigenlijk vergelijkbaar met het gebruik van aardappels, maar bovendien ook rauw in salades. Was en borstel aardperen voor gebruik, schillen is alleen nodig als ze oud zijn. De smaak van de knol is licht zoetig, noot-achtig en heeft iets weg van artisjokken.
Simpele soepsuggesties voor aardpeer:
Fruit 1 gesnipperde ui en dito teentje knoflook met ¾ kilo gewassen, evt. geschilde en doormidden gesneden aardperen een kwartiertje op laag vuur in 2 el olijfolie met 2 tl tijm en 1 laurierblad. Roer af en toe eens om. Voeg dan toe: 1 liter bouilion (van kip of groente), 1 el azijn (of ½ glaasje witte wijn) en peper en zout naar smaak en kook nog 10 min.
Als je wilt kun je de soep pureren met 1,5 slagroom. En/of er 200 gr gare kip aan toevoegen. Serveer met wat fijngesneden bladpeterselie of bieslook er bovenop en desgewenst met kaastosti’s of rooster boterhammen en laat er kaas op smelten onder de gril.
Puree van aardpeer:
Maak deze net zoals je eigen aardappelpuree, met warme melk, klontje boter, peper, zout,.. maar voeg bij het pureren een klein zuurtje toe, bijv. wat citroensap (1/2).
En je moet ze maar 10 a 15 minuten koken.
Geroosterde aardpeer:
Verwarm de oven voor op 200C. Kook 1 pond aardperen gaar in (gezouten) water, ca. 10-15 min. en giet ze dan goed af en doe ze in een ovenschaal. Smelt 30 gr boter in een koekenpan en bak daarin 100 gr verse broodkruimels krokant. Doe het kruim over de aardpeer en zet de schaal nog 20 min. in de oven.