Bijstandsontvangers die verplicht de straten in Rotterdam moeten vegen, voelen zich vernederd door het re-integratiebeleid.
Tijdens hun werkzaamheden hebben ze last van intimidatie, bedreiging en worden ze als loser beschouwd: bijstandstrekkers die deelnemen aan het re-integratiebeleid voelen zich vernederd. Dat schrijft de gemeentelijke ombudsman Anne Mieke Zwanenveld in haar verslag over de uitvoering van het re-integratiebeleid.
In het kader van de Wet Werk en bijstand, ook wel de Participatiewet genoemd, moeten de Rotterdamse bijstandontvangers iets terugdoen voor de uitkering die ze krijgen. Wanneer je er niet in slaagt om werk te vinden, moet je voor het traject ‘WerkLoont’ verplicht de eerste vijftien weken de straten gaan vegen. Daarbij wordt niet naar opleiding en achtergrond gekeken. Uit klachten van deelnemers tegenover Zwaneveld wordt duidelijk dat ze zich hierdoor vernederd voelen. Laatstgenoemde: ¨De gemeente moet voor meer maatwerk zorgen¨.
Ongeveer 50 klachten heeft de ombudsvrouw inmiddels binnengekregen. Ze startte een meldpunt in november van het verleden jaar. ¨Het aantal was hoger geweest als meer mensen hadden geklaagd¨. Reacties op het rapport zijn vooral dankbaar: ¨De meeste mensen zijn blij dat het probleem eindelijk wordt aangekaart¨.
Een van de deelnemers bericht aan het meldpunt. ¨Verplicht papier prikken. Minimaal veertig personen dagelijks in grote ploegen, drie maal per dag door de kleine wijk Zevenkamp gaan om papier te prikken. Er is helemaal niets meer om te prikken. Die wijk is nog nooit zo netjes geweest¨.
Volgens de meeste klagers werkt de aanpak van WerkLoont niet motiverend. Zwanenveld verwerkte in haar rapportage enkele aanbevelingen. Op een aantal antwoordde wethouder Werkgelegenheid en Economie Maarten Struijvenberg positief, andere zegt hij in een reactie op het rapport, niet over te nemen. Opmerkelijk is dat bijna alle deelnemers al aan het project moeten starten met het schoonvegen van de straat voordat bekend is of ze een uitkering ontvangen. Wanneer dit niet het geval is ontvangen ze geen compensatie voor de verrichte werkzaamheden. Hier wil Struijvenberg geen verandering in brengen, omdat een werkloze volgens hem op deze manier zijn mogelijkheden op een baan heeft vergroot.
Halverwege juni gaan de gemeenteraadsleden in beraad met de wethouder. Zwanenveld schat haar kansen goed in. ¨De voorstellen die ik heb gedaan, worden meestal goedgekeurd. De tijd zal het leren¨.
Bron: Metro Rotterdam, maandag 1 juni 2015