In Rotterdam zijn veel initiatieven ontstaan om zoveel mogelijk Rotterdammers , met of zonder een beperking, kennis te maken met een sport. En hen hiervoor te motiveren.
Onder meer voor boksen is er een doordachte aanpak met diverse initiatieven om jongeren en ouderen in aanraking te laten komen met een sport. Combinatiefunctionaris Ton Dunk (trainer-coach van boksvereniging Van ’t Hof) wil diens succesvolle plan van aanpak graag nader toelichten.
Dunk: ¨We maken bij het boksen gebruik van een soort piramidemodel. Onderaan de piramide focussen we ons op scholieren van het basisonderwijs (groep 7 en groep 8). Samen met mijn collega-combinatiefunctionaris geef ik bokslessen op school. Hierdoor kunnen de deelnemers kennismaken met de bokssport. Het volgen van de trainingen wordt beloond met een door Rotterdam Topsport verstrekt diploma. Scholieren die boksen een leuke sport vinden, verwijzen we door een boksclub in de buurt. Dat is dan het tweede gedeelte van de piramide¨.
Voor het voortgezet onderwijs (12-16 jaar) geldt een identiek traject, genaamd Challenge010. Challenge010 is een scholencompetitie in de sporten: boksen, zaalvoetbal, basketbal en dansen.
Dunk: ¨In het boksformaat zijn vier sterke verenigingen gekoppeld in noord-oost-west en zuid-Rotterdam. Via promotieactiviteiten worden onderwijsinstellingen enthousiast gemaakt om hun leerlingen lid te laten worden van een boksclub¨. En om deel te nemen aan Challenge010¨. Inmiddels zijn er ongeveer 80 scholieren uit het voortgezet onderwijs die elke week boksen bij hun vereniging¨.
Deze leerlingen worden erop voorbereid om aan het eind van het schooljaar deel te nemen aan het Rotterdams Kampioenschap Boksen. In 2013 werd de titelstrijd voor de eerste keer gehouden. Bij deze wedstrijden is alleen licht fysiek contact toegestaan. Leerlingen leren hierdoor om in een veilige omgeving om te gaan met stress, presteren en incasseren.
Via het Regionaal Talent Centrum wordt een brug geslagen van breedtesport naar topsport. De RTC zit daarmee in het midden van de denkbeeldige piramide. Rotterdam Boxing, financieel ondersteund door Rotterdam Topsport, heeft de leiding over het RTC boksen.
Ton Dunk heeft de verantwoording voor de technische invulling. ¨Insteek is dat we de Rotterdamse talenten tweemaal in een week met elkaar laten trainen. Daardoor stuwen ze elkaar naar een hoger niveau. We beoordelen op scholen talenten. Daarna worden ze doorverwezen naar boksverenigingen. Daarnaast worden talenten uitgenodigd om deel te nemen aan Challenge010. Of we vragen ze om een training te volgen bij het RTC boksen. In 2013 zijn er op deze manier drie talenten doorgestroomd naar het RTC¨.
Tot nu toe heeft het RTC boksen 7 toptalenten, die uitkomen in het Talenteam, afgeleverd. Deze equipe vormt de punt van de piramide. Abbygail Deekman, ze vertegenwoordigde Nederland tijdens het WK boksen voor vrouwen, is hier een goed voorbeeld van. De toptalenten hebben een door Dunk verzorgde opleiding tot assistent-jeugdtrainer afgerond. En ze hebben een topsportcontract, ondertekend door Rotterdam Boxing.
Ton Dunk: In ruil voor de maatschappelijke ondersteuning, geven deze talenten 6 tot 8 uur wekelijks training aan kinderen tussen de 8 en 10 jaar. ¨Zo snijdt het mes aan twee kanten¨.
Bron: Metro Rotterdam, dinsdag 23 december 2014