RECEPT: IJS dat je simpel zelf maakt

Super simpel, eigen roomijs maak je bijvoorbeeld als volgt: werk met goed koude slagroom voor het beste en snelste resultaat. Klop 0,5 liter slagroom in een ruime kom met de mixer of een flinke garde tot die vrij stijf is, maar niet té. Schep daar goed, maar voorzichtig met een metalen lepel of met een pannenlikker, de inhoud van 1 blik gezoete, gecondenseerde melk (ca 400 gram) door, sámen jouw favoriete smaak. Tip: roer die twee samen eerst los.

Dek de kom af met plasticfolie of schep de massa over in een diepvriesdoos + deksel zodat het in je vriezer of ijsvakje past. Reken op 6 uur vriezen, mogelijk minder bij ’n koudere vriesruimte of in een plattere doos.

Serveer jouw ijs in bollen met de hulp van een ijstang of maak mooie krullen met een ijs- of een andere stevige, metalen lepel. Tip: Haal je schepgerei als dit nodig is even door een pannetje met heet water, voor mooier resultaat en tegen het plakken.)

Smaakideeën
Vanille: het schraapsel uit 1 vanillestokje of 1 theelepel vanille-extract
Rood fruit
: vers, uit pot, blik, of ontdooid uit de diepvries; pureer 150 ml
Mokka: 3 eetl. oploskoffie op in 3 eetl. water of zet wat sterke koffie; afkoelen
Konfijt: 100 gram konfijt van gember of fruit, fijngehakt & 4 el siroop uit pot
Boerenfruit: 100 gram rozijnen in 4 eetl. rum of 100 gram droge abrikozen of pruimen, fijngesnipperd in 4 eetl. armagnac paar uur of langer laten weken, enz., enz…

Versieren voor een feestje
Kan je verder met koek, cake, noten, chocola, fruit, saus,… glitter, parasol, sterretje,…
Je kunt hier zeker met gebak en/of verdere versiering van 6 tot 10 personen van eten.
Met minder mensen of alleen – een grote schep, gewoon in een bakje met een lepeltje, is ook te genieten van je zelfgemaakte ijs; de rest is dan voor de volgende gelegenheid en lekkere trek.

Bron: melk komt van koeien, d.d. sinds ca. 1860 gecondenseerd met suiker in blik

 

You may also like...

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *