Wat betekent het voor M. om onder de beschermingsbewindvoering te staan?

M. is een Marokkaanse man van 41 jaar oud. Hij staat onder bescherming van een bewindvoerder in de  provincie Groningen, terwijl hij in Rotterdam woont. Morad vindt dat hij onterecht al 15 jaar onder de
bewindvoerder gesteld is. Bovendien vindt hij dat hij daardoor geen keuze in dit leven heeft maar hij wordt door de bewindvoerder geleefd. Daarnaast is hij van mening dat hij door toedoen van de bewindvoerder
sneller aftakelt.

Hoe ben je onder bewindvoering terecht gekomen?

Door echtscheiding kwam ik ongeveer veertien jaar geleden in financiële problemen terecht. Het ging eerst om een paar honderd gulden die in de loop der tijd tot duizenden guldens opliepen. Ik had hulp gezocht bij het maatschappelijk werk binnen de GGZ, maar deze handelde traag. Omdat ik als psychiatrische cliënt te boek stond mocht ik bij problemen alleen een maatschappelijke werker in de GGZ raadplegen, een reguliere maatschappelijke werker mocht en mag nog steeds niet.

Ik had geldproblemen. Mijn psychiater liet mij wilsonbekwaam verklaren. Daardoor gebeurde het dat mijn goederen die mij toebehoorden, en later toe zouden gaan horen, door een beschermingsbewindvoerder gingen worden beheerd. Volgens hen kon ik mijn eigen goederen niet zelf beheren. De psychiater schreef aan de kantonrechter een medische verklaring waarin stond dat ik lichamelijk en psychisch niet in orde was.

Ik verloor mijn zelfbeschikkingsrecht. Ik kwam onder beschermende bewindvoering staan tegen mijn zin. Ik vond en vind nog steeds dat ik mijn centen wel degelijk kan tellen en dat ik niet ziek ben. Na tien jaar heeft de gemeentelijke kredietbank (GKB) aan mijn beschermingsbewindvoerder zelf om ontslag gevraagd. Ik zou zelfbeschikkingsrecht terug krijgen. Maar het GKB had destijds ongeveer vijf maanden nodig om de zogeheten eindrekening aan de kantonrechter te presenteren. In die vijf maanden werd ik opnieuw wilsonbekwaam verklaard. Na vier jaar heeft de bewindvoerder mijn schulden nog niet gesaneerd, terwijl 3 jaar volgens de wet genoeg zijn.

Hoe ervaar je de beschermingsbewindvoerder?

Ik vind de bewindvoerder op een asociale manier met mij en met mijn geld omgaat. Na 3½ jaar begon het bewindvoeringsbureau pas met het saneren.Ik kreeg 40 euro leefgeld. Daardoor verhongerde ik. Grote sommen geld leken te verdwijnen. Ik kon mijn woning niet richten. Ik werd genegeerd: telefoontjes werden opgehangen omdat de bewindvoerder eiste dat het contact via via moet gaan. Er ontstond chaos rondom mijn geld en leven.

De bewindvoerder heeft interesse alleen in mijn geld en niet in mij als mens. Ik kreeg bijvoorbeeld geen geld geeft voor bijvoorbeeld het Abrahamsfeest of Suikerfeest. Ook familiebezoek op de genoemde heilige
dagen is uit den boze. Ook kreeg ik geen geld voor radio, televisie, internet en beltegoed. Communicatie
werd zo goed als onmogelijk.

Hoe ga je met deze misère om?

Zolang ik onder de bewindvoerder sta, zie ik bij het opstaan ’s morgens een spook voor me dat  bewindvoering heet. De dagen en de jaren gaan stuk. Toen ik van veertig euro per week moest gaan leven, werd mijn leven geruïneerd . Door gebrek aan voedsel kwam bloed uit mijn mond, neus en anus. Mijn oogaderen zwollen op en dat resulteerde in moordende oogpijn en slecht zien. Mijn lichaam vreet zichzelf omdat er weinig energie binnen komt dan verbruikt wordt.

Ook naar een tram abonnement bijvoorbeeld moet ik fluiten. Nu heb ik COPD, een vorm van longziekte, en dat op een te jonge leeftijd. Mensen om me heen zien dat ik sneller en sneller aftakel. Soms heb ik flash backs aan koloniale tijden waarbij de kolonisten de koloniale landen kwamen ‘beschermen’ maar in werkelijkheid de grond en mensen uitbuitten. In het Engels het beschermingsbewind “protectorate regime”.

Heb je iets ondernomen om uit deze hel te komen?

Twee jaar geleden heb ik een klacht ingediend over mijn bewindvoerder bij de kantonrechter. De bedoeling
was om er een zaak van te maken, maar er werd echter zand over gestrooid. Er is blijkbaar een taboe om een zaak aan te spannen tegen je bewindvoerder of kantonrechter. Er is geen advocaat die mij bij wil staan.

Cynisch is wel dat de bewindvoerder de klacht tegen hem omdraaide tegen mij. Hij misbruikte mijn klacht bij de kantonrechter, en wilde mij zwart maken in mijn netwerk. Helaas wordt mensen als een bewindvoerder vaak geloofd. De kantonrechter stopte de zaak dan ook in de doofpot. Ik ben dan ook nog op zoek maar een advocaat die me kan helpen, maar tot nu toe heb ik niemand kunnen vinden die mijn zaak durft aan te pakken.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/wat-betekent-het-voor-m-om-onder-de-beschermingsbewindvoering-te-staan/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.