Voedselbank Schiedam

Doelstelling en visie van de Voedselbank Schiedam
Met hulp van voedselleveranciers en financiële steun van particulieren, stichtingen, verenigingen en bedrijfsleven aan personen/gezinnen, die door omstandigheden zelf onvoldoende kunnen voorzien in hun primaire voedselbehoeften, wekelijks een voedselpakket te verstrekken; met name:
* voedselpakketten uitdelen aan mensen die hiervoor in aanmerking komen (hier criteria 2018);
* het tegengaan van verspilling;
* het verlichten van armoede;
* het bieden van een luisterend oor.

Achtergrond bij de Stichting Voedselbank Schiedam
Eind april 2014 is de Stichting Voedselbank Schiedam opgericht.
Eerder werden voedselpakketten uitgereikt aan cliënten via de Stichting Uitgeprocedeerde Asielzoekers Schiedam (SUAS). In 2002 werd gestart  met het aanvragen van vijf VB voedselpakketten voor de toenmalige cliënten van de SUAS. Voedselbank Rotterdam vroeg al snel daarna of VB Schiedam ook aan andere Schiedammers, die in aanmerking kwamen voor een aangevraagd voedselpakket, de pakketten uit te reiken. Toen werd het organisatorisch wat te verwarrend de andere werkzaamheden van SUAS te onderscheiden van uitreiking van de pakketten, zodat besloten is een eigen Stichting Voedselbank Schiedam op te richten.

Ondersteuning, acties en donaties
Februari begon voedselbank Schiedam met de actie ‘Adopteer een krat‘. Schiedammers kunnen voor vijftien euro per jaar een krat adopteren, onder motto ‘van een Schiedammer, voor een Schiedammer‘. Daarvan zijn er nu meer dan 50 verkocht en deze actie loopt nog.
Wilt u deze actie ook steunen en een krat adopteren? Dit doet u door €15 over te maken op:
IBAN: NL16 INGB 0006 5082 38, t.n.v. Stichting Voedselbank Schiedam

Mei 2018 schonk het Boekhuis boeken om te overhandigen aan de kinderen van de voedselbank.

Ook mei 2018 werden op Vijfsluizen weer de resterende etenswaren van de Roparun-ploegen in ontvangst genomen. Ook dit jaar werd er weer heel veel ingeleverd: flesjes drinken, brood, snacks, fruit…noem maar op. Hartverwarmend!

Stichting stadstuinieren voor de voedselbank kreeg een cheque van de Gemeente Schiedam met een bedrag van gedoneerde Proosjes; dat zijn een soort Schiedamse kerst/cadeau munten.

Oktober 2018 had de VB Schiedam weer ’n kraam op de Welzijnsmarkt (Hof van Spaland). Tegelijkertijd was een ploeg aanwezig om houdbare producten in te zamelen bij AH, zo is er weer reserve, als de versproducten niet te leveren zijn. Voorlopig zijn de kratten nog rijk gevuld met groenten en fruit uit het Westland en vanuit de VB-tuinen die groenten verbouwen voor de voedselbank. Om de kosten te dekken -vervoer en ook logistieke kosten als voor de koeling van verse producten in het magazijn aan de Keilehaven Rotterdam- wil de logistieke organisatie die van oudsher valt onder Voedselbank Rotterdam, deze gaan doorberekenen. Voedselbank Rotterdam was de eerste in zijn soort in Nederland en werd bekend met de mediagenieke familie Sies, die de voedselbank van de grond kreeg en veel bekendheid wist te geven.

Aanvoer:
Voedselbank Rotterdam krijgt sinds zomer 2018 uit het Westland tonnen verse groente en vers fruit. De criteria om in aanmerking voor een voedselpakket zijn die van Voedselbank NL
Het aanmeldingsformulier mag je niet zelf invullen; je moet dit laten doen door ’n hulpverlenende organisatie als Maatschappelijk Werk, of één van WOT’s, tel. 010-7541515.

Interview met Marja Docter, voorzitter van de stichting, vertelt dat Voedselbank Schiedam relatief veel werk, waaronder de beoordelings-administratie overlaat aan ‘Rotterdam’. “Er zijn heel zelfstandige voedselbanken, zoals in Maassluis, die alles zelf doen. Wij zijn meer twee uitgiftepunten.” Zo’n honderdvijfendertig Schiedamse huishoudens ontvangen wekelijks een voedselpakket omdat zij moeite hebben om dit eten zelf te kopen.”
Overigens daalt het aantal mensen dat een beroep doet op Voedselbank Schiedam. “Vorig jaar waren het meer dan tweehonderd huishoudens. Nu zien we bijvoorbeeld in de zomer wel vaker een daling, maar de stijging die we nadien verwachtten, is (nog) niet gekomen.” Naar de oorzaken van de daling blijft het nog even gissen. Herstel van de economie kan een rol spelen, maar het kan ook zijn dat veel mensen een eind hebben zien komen aan hun ‘recht’ op een voedselpakket, dat volgens de regels van het spel niet langer dan drie jaar duurt.

Huishoudens kunnen een voedselpakket aanvragen indien zij niet meer dan 120 euro per maand vrij te besteden hebben, plus 80 euro per persoon in dat huishouden. Zo is de norm voor een echtpaar dus 250 euro. Volgens Marja Docter zijn het nogal eens mensen die in schuldsaneringstrajecten zitten die van de voedselbank afhankelijk zijn. In Schiedam zijn het met name de Wijkondersteuningsteams (WOT’s) die inschatten en controleren of mensen een beroep kunnen doen op de voedselbank.

VB Nederland hecht natuurlijk ook veel waarde aan de voedselveiligheid, waartoe volgens ex- en interne richtlijnen wordt gewerkt. Jaarlijks vindt er een controle plaats bij alle aangesloten voedselbanken en uitgiftepunten. Bij compliance wordt daarvan een Certificaat verstrekt, dat dikwijls ingelijst in de ruimte aan de wand hangt.

Pakketten afhalen in Schiedam
Iedere donderdag worden de pakketten uitgereikt op de twee uitdeelpunten in Schiedam:
– Voedseluitgiftepunt Groenelaan 127, 3114 CE Schiedam (De Gorzen), tel. 06-57347680
(koffiedrinken mogelijk; open tussen
14.00 uur en 15.30 uur)
– Wijkcentrum , Dr. Willem Dreesplein 2 (Nieuwland) tel. 010-4738671  (tussen 15.30 uur en 17.00 uur)

Het is de bedoeling dat de aanvrager ZELF, mét legitimatiebewijs het pakket komt afhalen bij de uitdeelpost. Neem ook altijd zelf voldoende tassen mee, daarin kan de VB helaas niet voorzien.

Op deze uitdeelpunten delen vrijwilligers de voedselpakketten uit ter ondersteuning van de eerste levensbehoeften. Op de Groenelaan is er een mogelijkheid om koffie/thee te drinken. Vaak met iets lekkers; in het seizoen ook wel met een oliebol van Gebakskraam Nico Sterrenburg. Die gaan er wel lekker in, natuurlijk.

Kleding- en Spullenbank Nieuwland
In Schiedam Nieuwland is er ook een Kleding- en Spullenbank, verdeeld over 2 locaties:

*  Kleding voor volwassenen is te vinden in: De Kansenfabriek, Meesterstaat 40 tel. 0616273781
*  Kinderkleding is op een andere locatie ondergebracht: M.C.M. de Grootstraat 19

De openingstijden van beide locaties:
Dinsdag:             09.30-11.30 uur
Woensdag:         13.00-16.00 uur
Zaterdag:         13.00-16.00 uur

De kledingbank is bedoeld voor bewoners van Schiedam die op of onder het minimum leven. Cliënten van de VB kunnen ook in aanmerking komen voor de kledingbank. Ook daartoe kun je contact opnemen met het WOT in jouw wijk of je zorgverlener.

Aanvulwinkel
Onderdeel van de kledingbank is de aanvulwinkel. Iedere VB-pashouder kan hier voor een klein prijsje huishoudelijke artikelen kopen. LET OP! De aanvulwinkel is alleen op zaterdag geopend.

Bron: website en interview met Marja Docter, voorzitter, d.d. 30 okt 2018

Aanvulling d.d. 2 dec. voor Kerst 2018:
De vrijwilligers zijn weer druk bezig met het organiseren van het kerstdiner op dinsdag 18 december in de Grote Kerk in Schiedam, waaraan zo’n 180 mensen aan deel kunnen nemen. Sponsors van een couvert a €25,- zijn van harte welkom! Direct een bedrag overmaken kan naar IBAN NL16I NGB 000 650 82 38 t.n.v. Stichting Voedselbank Schiedam, onder vermelding van “Kerstdiner 2018”. Eerst aanmelden en/of contact opnemen kan bij Hanneke Guijt, via e-mail

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/voedselbank-schiedam/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.