Sociale media

ComputersToen ik zestig werd kreeg ik van mijn familie een gloednieuwe computer cadeau. Dit op initiatief van mijn jongste broer Gerrit die toen zelf digitaal al een hele breinbaas was. Hij vond dat ik ook mijn entree moest maken in de digitale wereld. Gelukkig voor mij vond het Nivon in Rotterdam in die tijd dat de digitale analfabeten onder haar leden ook bijgeschoold moesten worden. Later kreeg ook Pameijer het digitaal op zijn heupen. Deze vestigde in het Oude Westen van Rotterdam een computerafdeling waar wij ook werden bijgeschoold.

Verdwalen in de nieuwe wereld

Voor mij was het internet een internationale wereld waar ik helemaal in kon verdwalen. En via de sociale media bouwde ik een nieuwe digitale vriendenkring op. Facebook, het ‘smoelenboek’ volgens Karin, werd al gauw favoriet. Juriaan bracht daar het laatste nieuws over het Kralingse Bos, Karin over haar koffieverslaving en de Gordelwegtuin, John over landschapsonderhoud in Brabant, en Piet Hein over zijn Siamese katten.

Facebook was eigenlijk het medium voor de ‘oude hap’ van 50-plussers. Jonge mensen waren verhuisd op Instagram waar zij ook professioneel hun beeld opbouwen als fotograaf, modeontwerper of wat dan ook. Twitter is meer voor voortdurend geleuter van politiek en maatschappelijk actieven van would-be bestuurders tot president van de Verenigde Staten, en dient vooral om gal te spuwen over dingen waar je het niet mee eens bent. Ik zat zelf op al die media maar deed niet overal actief aan mee.

Pinterest favoriet

Voor mij was Pinterest een favoriet medium dat mij al gauw als een trouwe klant zag en zich ijverig aan mij opdrong. Zij presenteren beelden van over de hele wereld en over de meest verschillende onderwerpen. Zelf kon ik bij Pinterest ook een bord met plaatjes aanmaken die ik dan van de vele andere verzamelaars kon overnemen en op mijn eigen borden bewaren. Bescheiden begon ik met een bord ‘Tuinieren’. Al gauw kwamen daar Bali, Indonesia, Wayang, Ethiopië, Uluru. Tibet en Guatemala bij als hoogtepunten van mijn visuele verzameldrift.

Facebook op één

Maar Facebook bleef toch nummer één. Vooral ook omdat het mij via e-mail berichten stuurde wie er weer iets had op gezet dat mij kon interesseren. Ook kwamen er nieuwe dingen bij. Zoals een serie filmpjes van TikTok, het sociale medium voor jongeren die zij ook op het platform van Facebook zetten. Dat bleek zeer interessant te worden. Vooral door prachtige opnames van paradijsvogels, vechtende leeuwen in Serengeti, prachtige landschappen in China, en nog veel meer. Maar recent ook door venijnige commentaren op de oorlogen in het Midden-Oosten waar steden plat gebombardeerd worden en duizenden vrouwen en kinderen sterven omdat ze tot terrorist kunnen opgroeien of nieuwe kinderen kunnen baren.

Hoop voor de toekomst

Maar de prachtige beelden van PowWow festivals in America waar fraai uitgedoste krijgers maar ook beeldschone jonge vrouwen en enthousiaste kinderen hun traditionele dansen laten zien geven mij dan weer hoop voor de toekomst van onze mensheid.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/sociale-media/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.