Het is nu mogelijk verse erwten en/of tuinbonen te gebruiken als basis voor een zomerse maaltijd, maar uit de diepvries is dat het hele jaar mogelijk. Wel een seizoenproduct is nu nog de nieuwe haring. Maar in de loop van het jaar kun je ook gerookte of gebakken haring of andere vis gebruiken.
Lust je geen vlees en/of vis of doe je liever een dagje zonder dan volgt in het tweede deel van deze suggesties een vegetarische variant met Haloumi (kaas). Halloumi wordt van gestremde koeien-, schapen- en/of geitenmelk gemaakt (met enzymen en weinig tot geen zuren). Kenmerkend is dat deze kaas wat rubberachtig aanvoelt en niet smelt bij bakken, roosteren, enz..
Nodig voor de vis/vlees variant
4 nieuwe haringen = 8 filets, gerookte kan ook
16 reepjes ontbijtspek
4 sjalotjes, heel fijn gehakt
2 eetlepels boter, evt. nog 2
1 zak doperwten en/of tuinbonen (diepvries), ontdooid
dan wel het verse equivalent (1 kilo doppers in peul of twee kilo tuinbonen, idem)
150 ml groentebouillon (evt. van een blokje)
zout en peper (versgemalen)
1 klein bosje gladde peterselie, fijngehakt
4 augurken, evt. enkele radijsjes en/of wat bieslook.
Hoe doe je het ?
Bak het spek om en om knapperig uit in een hete koekenpan zonder toevoeging van verder vet en laat het daarna uitlekken op keukenpapier. Je kunt het evt. warmhouden in een over (80˚C). Zet het vuur lager en voeg 2 eetlepel boter toe in de pan, bak de blokjes sjalot er glazig in. Doe dan de bouillon en de erwten/bonen erbij en ze laat pruttelen tot ze gaar zijn. Pureer de groeten dan met een pureerstaaf, in een blender of door een roerzeef. Maak op smaak met zout, peper en ¾ van de peterselie. Roer als je wilt tot slot extra boter erdoor voor meer smeuïgheid.
Serveer op platte borden telkens 4 spekrepen, 2 haringfiets, een kwart van de erwten /bonenpuree. een augurk in kwarten en evt. wat radijsjes in plakjes en/of gesnipperde bieslook. Versier met de resterende peterselie en draai er nog wat peper uit de molen overheen. Drink er een koud biertje bij, met of zonder alcohol.
Maaltijd met gebakken Haloumi
Geen vlees en/of vis, pas het recept dan als volgt aan:
Gebruik 250 a 300 gram Halloumi kaas in plaats van vis en spek
Gebruik 4 a 6 eetlepels olijfolie in plaats van boter
Gebruik verse munt in plaats van peterselie
Extra, iets bloem (meel)
Haal de in plakjes gesneden Halloumi (op kamertemperatuur) even door wat met peper gekruide bloem en bak ze om en om zo’n 2-3 minuten in een koekenpan met wat olijfolie op middelhoog vuur tot ze lekker bruin, warm en een beetje zacht zijn. Laat even uitlekken op keukenpapier.
Garneer de borden in dit geval met kerstomaatjes, een kwart citroen en evt. wat (zwarte) olijven. Drink hier rode wijn of druivensap bij.
Je kunt er in beide gevallen wat brood bij geven, bijv. warme pitta’s.
Je kunt je zomerse maaltijd het beste afsluiten met wat vers seizoen fruit. Niet teveel aan doen, zo nodig gewoon even wassen en/of schillen en/of – licht gekoeld – in plakjes serveren. Lekkere meloen, kersen, perziken, pruimen,… Wat je maar heerlijk vindt.
Bron: Internationale keukens; d.d. eeuwenoud