Op 29 augustus was het zover: de lancering van de nieuwe versie van de stigmatools. Veel van de betrokkenen waren aanwezig. De afgelopen tijd is hard gewerkt om de stigmatools, laagdrempelige tools om het gesprek rond (zelf-)stigma’s aan te gaan, te updaten. Ook zijn er promotiefilms gemaakt, en is er hard gewerkt aan een e-learning omgeving. De feestelijke lancering was donderdag bij Basisberaad Rotterdam, die de stigmatools inzetten bij verschillende activiteiten, waaronder de trainingen rond ervaringsdeskundigheid.
De stigmatools zijn ontwikkeld door De Bagagedrager, in samenwerking met diverse andere organisaties, waaronder Zorgbelang Inclusief en Basisberaad. “In totaal hebben 147 ervaringsdeskundigen aan meegewerkt,” licht Ellen Spanjes (De Bagagedrager) toe. Stigmatools worden ingezet om het gesprek aan te gaan over stigma’s en herstel, en de StigmaTools kunnen zo ingezet worden binnen belangenbehartiging en lotgenotencontact.
Informele bijeenkomst
Op informele wijze werden de nieuwe stigmatools gelanceerd. Op bijgaand filmpje (De Bagagedrager) een impressie van de bijeenkomst:
Nieuw in de stigmatools
Op basis van ervaringen zijn de stigmatools vernieuwd. De koffer, waar de verschillende tools zaten verpakt, heeft plaatsgemaakt voor insteekmappen. Veelal zijn de instructies ingekort tot één los vel, en kan alles makkelijk gebundeld worden. Overal zijn ook werkbladen van gemaakt.
Het aantal stigmatools is teruggebracht naar tien verschillende tools. Bij deze tools zijn ook films gemaakt met imressies van de tools, en hoe je deze kunt inzetten in de praktijk.
Ook is er nu een e-learning omgeving gemaakt (eigenwijs online), waar instructies zijn te vinden hoe je de tools kunt inzetten, en ook de werkbladen en films zijn hier terug te vinden.
Onderzoek
Ook zijn de resultaten gepresenteerd van de afstudeerscriptie van Petra Boele: ‘Eigen wijs’. Dit onderzoek richt zich Tegeltjeswijsheid’ (een van de StigmaTools) en de inzet binnen de cursus ‘Werken Met Eigen Ervaring’ (WMEE). Doordat de StigmaTool goed kan worden ingezet rond het gesprek rond (zelf)stigma, kan het goed passen in de herstelcursussen. Het onderzoek gaat in op de ervaringen met de tool en de werkwijze van ervaringsdeskundigen bij de inzet ervan.
Voorbeelden uit de praktijk
De afgelopen tijd is al veel ervaring opgedaan met de Stigmatools bij de cursus ‘Werken met eigen ervaring’ . Bij Basisberaad Rotterdam worden de StigmaTools ingezet bij de cursus ‘Werken met eigen ervaring’. “Het is soms improviseren,” vertelt Edwin Vijfvinkel (trainer bij Basisberaad), “je moet goed kijken welke Tool het beste geschikt is voor het onderwerp én voor de groep.”
Tabitha Mudde (collectieve belangenbehartiging en trainingen bij Basisberaad) vult aan dat zij af en toe werkt met de ‘Tegeltjeswijsheden’: hier geef je aan wie je rolmodel is (en waarom) en schrijf je een levensmotto op een tegeltje. Ze gebruikt hiervoor echte tegels van de bouwmarkt, zodat de deelnemers ook echt iets tastbaars overhouden.
‘Angst is voor even, spijt voor altijd’
Bij een presentatie hoort natuurlijk ook het ‘ff uitproberen’. De tegeltjeswijsheid wordt in de nieuwe vorm door de groep uitgeprobeerd, niet met tegels van de bouwmarkt maar gewoon met de vernieuwde bladen. Het leverde mooie wijsheden op, maar een mooie is: angst is voor even, spijt voor altijd. Een fragment uit een songtekst die houvast heeft geboden.
Enthousiasme
Ellen Spanjes is blij met al het enthousiasme waarmee de Stigmatools worden ingezet.
Voor meer informatie en bestellen van de Tools kun je naar: https://debagagedrager.nl
Fotografie en video: De Bagaedrager